Elektroliza do sada proizvela pet miliona tona katodnog bakra

2
222

Pogon elektrolitičke rafinacije Rudarsko-topioničarskog basena Bor proizveo je 5 miliona tona katodnog bakra, 160 tona zlata i više od 1.000 tona srebra.

rtb-elektroliza

Kada bi se 50 miliona komada katoda poređale jedna do druge po dužini, bio bi to bakarni pojas dugačak 48 hiljada kilometara i njime bi se komotno mogla opasati zemljina kugla! I to bez stezanja jer je obim naše planete, oko ekvatora, 40 hiljada kilometara!

U borskoj topionici, preciznije u pogonu elektrolitičke rafinacije, nedavno je, naime, proizvedena petomilionita tona katodnog bakra. Osim pet miliona tona „crvenog“, ovaj metalurški pogon u Boru je u svom dosadašnjem radnom veku iznedrio i zavidne količine plemenitih metala. Proizvedeno je i 160 tona zlata, više od hiljadu tona srebra, 1.600 tona selena, 32.000 tona bakar-sulfata, odnosno plavog kamena, kao i desetine hiljada kvadratnih metara grafičkih i medicinskih filmova.

Jedna katoda teška je u proseku oko 100 kilograma, njena dužina je nepun metar (960 cm), a širina 815 centimetara. Ove narandžasto-crvene ploče od 99,99% bakra jedan su od glavnih proizvoda metalurškog procesa, koje idu na tržište i dalje mogu da se pretapaju i koriste u industriji. Put do njih nije nimalo jednostavan. Pre nego što se pretvori u katodnu ploču bakar prolazi kroz različite oblike: od koncentrata, prženca, bakrenca, blistera, do anoda i katoda. Jer, bakar ne leži u zemlji u čistom obliku, spreman da bude iskopan i utisnut u, recimo, mikro-čipove. Geološka nauka u sponi sa tehnikama rudarstva i metalurgije uspela je da od stene dođe do svetlucavog bakra, koji danas čini „nervni sistem“ svakog električnog uređaja – od tostera do laptopa.

U Rudarsko-topioničarskom basenu Bor rekordna proizvodnja bakra zabeležena je 1991. godine. Tada je proizvedeno 151.395 tona katoda. „Zlatna“ godina bila je 1975. kada je ostvarena najveća proizvodnja zlata – 5,25 tona. „Srebrnu medalju“ je, kako kaže statistika, odnela 1978. godina jer je tada produkovano 48 tona srebra.

(Kolektiv / Bor030)

2 KOMENTARA

 1. A gde je slika g.Ronalda u ovom tekstu? Odavno ga nismo ni videli,a ni culi njegove besmrtne misli i vizionarske vizije na ovom portalu…..pa brinemo sto ga nema. Dajte neku njegovu sliku,viziju, misao…bilo sta..ili reprizirajte bar pesmu onog deteta ,,Cika Sosa,,.koju ste objavili pre neki mesec.Tek da premostimo,kriziralo se…

 2. U redu. Kolektiv piše, pa drugačije i ne može da bude.
  Nego, ajmo da smo pošteniji.
  Naša zemlja je Republika Srbija. Ćutim i radujem se. Nigde pomena o nekadašnjoj državi koju smo pljunuli, a od koje smo u nasledstvo dobili Rudnik. Amortizujemo novu državu. Uspešno je upropaštavamo. Baš zato što ništa nije kao pre ajmo da Kolektiv uspešno razdvoji sve činjenice i sve okolnosti koje prate ovu nedovršenu konfuznu priču gde se sabiraju tri babe i dve žabe.
  Radilo se, živelo se. Kako, koliko?
  Eto. Toliko. Ma tolicno, u redu je. U ekselu ili kakvom drugom tabelarniku.
  A kako je sada, kada nas pod bitno drugačijim okolnostima usrećuju neke druge, velike ili male količine bakra i svih dragocenosti sem dragog kamenja, to je ključno pitanje.
  Može li da se napravi komparacija. Sme li se? Je li iko kadar za to?
  Naravno kadrova za sve ima.
  ZAŠTO JE PROIZVODNJA MNOGO MANJA NEGO U VREME OMRAŽENE SFRJ?
  Zato što je i broj zaposlenih mnoooogo manji no ranije. Pa ne rade roboti već, čast svakome, Vlasi, Makedonci, Vranjanci, Piroćanci, Topličani i ostali. A posebno zato što radnika ništa ne motiviše da radi.
  Radio ne radio, tako mu je. A MMF?
  Pa ako ne mogu da odlučujem o rezultatima svoga rada JA NISAM MOTIVISAN! ! !
  Sve ostale mudrosti od ’90 do danas ja sam čuo. Svega i svačega sam se naslušao. I aplaudiram na sve to. Problem je samo što to ne valja.
  Izvin’te u gradu se gladuje. Gladuju mnogi u gradu gde se liju milioni tona bakra. Ma, milijarde tona, bre! Iako Srbija pobeđuje na svim kladionicama se gladuje, i ako krče creva i ako seku struju ili plene stvari iz kuće zbog poreza i TVa kao dva obavezna harača, obavezna kao smrt, zbog otkupa stana koji je već jednom plaćen, zasigurno ako vam ga nisu poklonili. Garant plaćen, ali platite ga i za reprizu.
  Zato gospodo drugovi, moramo da znamo kako stvari stoje sada. Šta radi a šta ne. I kakva se trica i kučine uopšte proizvode, i u kom obimu.
  Ranije, kada sam bio mali pođem da u Zvezdi gledam kakve Džon Vejna i indijance, pa ni kriv ni dužan moram da slušam na početku reklame zvane Filmske novosti. Nosi se štafeta, postrojavaju se svi kiperi pre prvog maja jer su ispunili plan, vidim i sebe na nekoj omladinskoj radnoj akciji. Kaže mi se: urađeno je toliko. To su naše dike. Ovo je Ljuba topioničar, legendarni udarnik, otac mog pokojnog druga Boce. Ovo su pu, cvećke iz Komiteta, pa živeo taj i taj! Živelo to i to! Svi stretni i zadovoljni. Jer ima nade da će, živelo ovo i ono, i sutra biti tako.
  A ima li nade sada? Smatram da ne. Kolektiv piše po zadatku. Nekad bilo, sad se spominjalo.
  Nemojte da mi iko veli da je rude malo. Samo to ne!
  Ljubljeni kapitalisti iz basnoslovno prezaduženih zemalja dolaze sa svojim bezvrednim novcem u nameri da Rudnik kupe. U redu, da im se pokloni za 4%. Jana je tajna, ali ne mari. Pa ne prima se 96% poklona ako ne vredi.
  Bakra I M A!
  Dragocenosti I M A.
  Još samo pameti da ima. Hrabrosti da ima?
  Ovde se pominje Blagoje Spaskovski.
  Nisam njegov ljubitelj. Kada bi dotični čuo šta mislim o njegovom ukupnom radu ne bi mu se dopalo. Ali mislim sve ono što i većina građana. Pa kritička ocena javnosti mora da postoji, Naravno, ne javno jer se to ne sme. Ali tajno, u autobusu, na ulici, u kafani, na sudu, tamo sme.
  Preblem je u tome što ne sme ni na biračkom mestu.
  Ipak, Alfa i Omega je takav i ne može biti drugačiji. Pa da i neko drugi zasedne na to mesto gde se odlučuje o proizvodnji prirodnih bogatstava, ni taj i takav se, verujem, ne bi proslavio.
  Na tom mestu su se svi junaci, sem Draga Čeha umurdarili, tj. nisu se proslavili.
  U Šajino vreme se radilo i gradilo.
  Pa pitajte o nečemi i njega. Vratio se sa robije. Pitajte ga pomalo, da nam ne presedne.
  Elem, htedoh reći da razdvojimo babe i žabe.
  Čime može da se podiči današnji kapitalizam, odnosno demokratija, tj proizvodnja bakra? Ali ne uplićite tu vreme Druga TITA. Pa na to smo se, gospodo drugovi, listom pokakili.
  Kolektiv, ne preteruj!
  Bor030, budi kritičniji, to nije teško. Ako probaš. Samo probaj!
  Umirem od želje da to vidim. Samo ako mi PTTnet ne isključi jedini slobodu koji imam, a to je Net.
  I ako mi 030 dozvoli da velim što velim. A velim nije tako kao što velite.

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime