Emotivni prvomajski koncert Paje Vučkovića pred borskom publikom

Paja Vučković Paja i Spiritus movens bend, u organizaciji, Ustanove „Centar za kulturu opštine Bor“, zaokružili u sali Muzičke škole proslavu 1. maja.

Koncertom u rodnom Boru proslavljeni gitarista, aranžer, kompozitor, multiinstrumentalista, studijski muzičar i koncertni izvođač, Vladan Vučković Paja, započeo je promociju svog novog albuma “My Family Songs”.

Koncert  u sali Muzičke škole „Miodrag Vasiljević“, koju je i sam pohađao, Vučković i Spiritus movens bend, koga čine Perica Kaluđerović (klavijature), Aleksandar Trajkovski (bas) i Darko Urošević (bubanj), u duhu 1.maja započeo je sa pesmama na kojima su odrasle brojne generacije od “Ivo Lola”, preko “Internacionale”, “Konjuh planinom” do “Marša na Drinu”.

„Ovo je zapravo moj prvi koncert kojim promovišem novi album. Imali smo promociju u Parobrodu u Beogradu, ali to su samo bile četiri kompozicije. Ovo je taj zadnji album, pa je na to naslonjen i ostatak mog rada. Svirao sam po mnogim metropolama u više navrata. Osećaj koji se ovde dešava ne dešava se nigde, zato što ovde prizivam prošlost. Večeras je bilo predivno. Da sam mogao da sviram još tri sata ovde, svirao bih, dokle god bi bilo želje da se čuje muzika“, kaže za Bor 030 Vladan Vučković Paja.

Najizrazitiji predstavnik univerzalne muzike, world music, Vladan Vučković Paja, prošetao je prisutne u sali borske muzičke škole, osim kroz svoju autorsku muziku, i kroz one pesme koje su ga muzički oblikovale: Black magic woman, Wall, Sultans of Swing, do onih sa korenima u tradiciji, koje su ga, takođe, inspirisale.

„Možda je taj izraz izgubio na vrednosti, jer su razni ljudi počeli to da tumače na neki neispravni način, ali je upravo taj world music prava definicija onog što mi radimo i trudimo se svih ovih godina“, ističe ovaj borski i svetski umetnik.

Za kraj svog nastupa u rodnom Boru, Vučković i prijatelji su ostavili one kompozicije, inspirisane vlaškim melosom, Spunje, spunje, pa Nadojna do Gergine i pesme Mndra mja ku krpa mura.

“Ja sam odrastao sa tom muzikom. Mene je kao klinca čuvala žena koja je bila Vlajna, koja je postala član porodice i ona mi je bukvalno od najmanjih nogu pevala te pesme i toliko su mi bliske da su postale deo mog genetskog koda, da tako kažem. Mislim da je to isto toliko svetsko, kao što je muzika svetskih zvezda, jer je zaista fantastična”, rekao nam je Vučković.