Epedemiološka situacija u Boru nešto bolja, nadležni apeluju – nema opuštanja

Na danas održanoj konferenciji za medije u gradskoj kući, epidemiološka situacija na teritoriji Bora ocenjena je kao nestabilna, iako je broj zaraženih u poslednjih sedam dana u blagom padu.

Kako je rečeno, nema mesta opuštanju, već je neophodno da se poštovanjem mera nastavi borba protiv ovog nevidljivog neprijatelja.

Danas je na teritoriji grada 352 ukupan broj aktivnih slučajeva virusne infekcije, a od poslednjih informacija zabeleženo je 25 novih slučajeva, dok je 30 broj osoba koje su se u međuvremenu oporavile od virusa, kažu podaci Zavoda za javno zdravlje “Timok“ u Zaječaru.

Kao što je prethodno i najavljeno, od sutra će priliku da se vakcinišu imati i meštani određenih seoskih mesnih zajednica u kojima će, prema planu, i započeti proces masovne vakcinacije po selima na teritoriji grada.

„Trenutne brojke nam daju zadatak da nastavimo ono što smo započeli u prethodnom periodu, a to podrazumeva i početak vakcinacije po seoskim sredinama. Grad će, u saradnji sa Opštom bolnicom i Domom zdravlja, kao i poverenicima Civilne zaštite, od sutra krenuti sa masovnom vakcinacijom po selima. Vakcinacija će se vršiti u seoskim ambulantama po dinamici koja je predviđena, a to znači da će se svakog dana vakcinacija obavljati na nivou tri različite seoske mesne zajednice, i tako do kraja procesa potpune vakcinacije. Ovo radimo sistemski, u cilju da što pre steknemo kolektivni imunitet i pobedimo virus“, rekao je na konferenciji za medije gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.

Kako je rečeno, obezbeđene su dovoljne količine vakcine proizvođača Sinofarm, a za vakcinaciju nije potrebno prethodno prijavljivanje. Poverenici Štaba za vanredne situacije biće na raspolaganju svim meštanima koji iz nekog razloga ne mogu da dođu do ambulante, te će im prevoz za te potrebe biti obezbeđen. U planu je da se, nakon završenog četvrtog ciklusa, vakcinacija počne obavljati i na adresama zainteresovanih meštana.

„Želimo da obezbedimo uslove da svako ko želi, ima priliku da bude vakcinisan. To nam je zadatak u narednom periodu i zato apelujem da se naši meštani u što većem broju odazovu vakcinaciji, jer je neophodno da se zaštitimo od ovog virusa i napokon dobijemo bitku.“, dodao je Milikić.

Prema rečima epidemiologa dr Javorke Stankulić, uprkos padu broja zaraženih, situacija u gradu je i dalje nestabilna i nepovoljna.

„Virus je tu i još uvek se širi, a možemo ga sprečiti samo sigurnom metodom i merom za sprečavanje zaraznih bolesti, a to je vakcinacija. Mi vakcinaciju u Domu zdravlja vršimo od januara meseca, a sasvim sigurno ćemo vakcinacijom naših građana i meštana po selima zaista stati na put virusu korona, nakon čega ćemo napokon početi normalno da živimo i da se vratimo starim navikama“, rekla je dr Stankulić.

Ona je naglasila da sva hronična oboljenja i nezarazne bolesti jesu indikacija za vakcinaciju, a za sva pitanja građani se mogu obratiti nadležnima u zdravstvenim ustanovama. Za sada se na terenu daju samo Sinofarm vakcine, a svi koji žele bilo koju drugu vakcinu mogu doći u Dom zdravlja, biće stavljeni na spisak za željenu vakcinu. Oni koji se nisu prijavili za vakcinu, a zainteresovani su da se zaštite Sinofarmovom vakcinom, od sutra mogu to učiniti u Domu zdravlja i u punktu za vakcinaciju u Klubu za stara lica.

Kada govorimo o situaciji u borskoj bolnici, na kovid odeljenjima trenutno se nalazi 41 bolesnik, od kojih je 36 pozitivno na virus, dok se sedmoro nalazi na respiratoru. Direktor Opšte bolnice dr Goran Joksimović istakao je da je klinička slika pacijenata teška i da se na dnevnom nivou beleži veliki broj ambulantnih pregleda u bolnici.

„Još jednom bih apelovao na sugrađane da se ponašaju odgovorno i prema sebi i prema svojoj okolini, ali i prema zdravstvenim radnicima. Zdravstveni radnici su u ovoj priči više od godinu dana, u tempu koji je za mnoge nezamisliv, a pritom ih šaljemo na ispomoć u kovid bolnice širom Srbije, gde god je neophodno. Zato mislim da nije vreme za teranje inata, već da zajedno budemo u ovoj borbi protiv virusa. Vakcinacija je svakako najbolji metod za borbu i zato pozivam građane da iskoriste svoje pravo i zaštite se vakcinom“, kazao je dr Joksimović.

Dosad je vakcinisano 15.255 građana, od kojih su 7.253 građana primilo i drugu dozu, a najviše je onih koji su se opredelili za kinesku vakcinu proizvođača Sinofarm.