EPS nije kriv za probleme Bora u grejanju i vodosnabdevanju

Elektroprivreda Srbije (EPS) saopštila je danas da ne snosi krivicu za probleme sa grejanjem i vodosnabdevanjem u Boru, već da ta preduzeća zloupotrebljavaju činjenicu da su „zaštićeni potrošač“.

Elektroprivreda Srbije (EPS) saopštila je danas da ne snosi krivicu za probleme sa grejanjem i vodosnabdevanjem u Boru, već da ta preduzeća zloupotrebljavaju činjenicu da su „zaštićeni potrošač“.

 

„Problem su ukupni dugovi Toplane i Vodovoda za isporučenu električnu energiju i ugalj koji su dostigli 633 miliona dinara i ignorisanje obaveza za plaćanje energente koje im EPS isporučuje“, navodi se u saopštenju EPS-a.

Prema podacima EPS-a, dugovanja dva borska preduzeća za struju iznose 469 miliona dinara, a za ugalj 164 miliona dinara.

Vodovodu se i dalje redovno isporučuje struja, jer distribucija ne sme da ih isključi pošto su zaštićeni potrošač, što borsko preduzeće zloupotrebljava„, ističe EPS.

U Elektroprivredi Srbije su naglasili da mere koje se preduzimaju prema dužnicima u Boru, nemaju nikakvu političku pozadinu, kako tvrdi direktor Vodovoda.

Novi menadžment Javnog preduzečha Vodovod u Boru, koga odnedavno čine kadrovi Pokreta „Živim za Krajinu“ (Boško Ničić), saopštio je da je račun tog preduzeća blokiran nakon njihovog dolaska na čelo firme, i za to su optužili predsednika opštinskog odbora SPS-a Dragana Žikića.

Vodovod je još saopštio da nema dovoljno prihoda od prodaje vode zbog niske cene svoje robe i da zato nemaju novca da plaćaju struju, a da hlor za prečišćavanje imaju za svega desetak dana.

U EPS-u, međutim, navode da Elektrodistribucija u Boru nije obustavila isporuku električne energije lokalnom Vodovodu, već je, po osnovu izvršne sudske presude, blokiran račun zbog višegodišnjeg duga.

„To što je cena vode u Boru niska problem je lokalne samouprave i oni svoj problem ne mogu da prebacuju na drugog i da ugrožavaju rad EPS-a“, navodi se u saopštenju Elektroprivrede.

U tom preduzeću ističi da dugovi Vodovoda iznose 282 miliona dinara, a da je račun blokiran zbog 163,5 miliona dinara. EPS je Vodovodu ponudio reprogram duga, po kojem bi imali obavezu da u celosti plaćaju mesečnu fakturu i deo starog duga.

U saopštenju se navodi i da su dugovanja Toplane za struju 187 miliona dinara, i da je to preduzeće tuženo za 90,9 miliona dinara.

(BETA)