EU PRO finansira 11 projekta za unapređenje socijalne kohezije, među njima i dva iz Bora

Evropska unija (EU) će preko razvojnog programa EU PRO podržati 22 nova projekta organizacija civilnog društva (OCD) koji su usmereni na unapređenje socijalne kohezije u multietničkim opštinama iz dva regiona Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije.

Među 22 projekta koje će preko svog razvojnog projekta finansirati EU PRO  našla su se i dva iz Bora.

EU će sa 14.791 evrom podržati projekat Udruženja građana „Village“ – Pokret za razvoj Istočne Srbije “Edukacijom do emancijapacije”. Ovaj projekat će Udruženje “Village” sprovoditi u saradnji sa partnerskim organizacijama Udruženjem Vlaha „Primovara“, selom Zlot, Mesnom zajednicom Brestovac, Web timom „Bor 030“, Folklornim ansamblom „Đido“ i Društvom mladih istraživača Bor.

Opšti cilj ovog projekta je da doprinese socijalnoj koheziji i inkluziji nezaposlenih žena, naročito onih iz seoskih sredina oko Bora, a predviđa da žene učestvuju u obuci kojom će se unaprediti njihovo znanje i veštine od značaja za turističku delatnost, a time i njihov društveno-ekonomski položaj i doprinos razvoju seoskog i lokalnog turizma. Organizacije nadležne za razvoj sela i turizma učestvovaće u studijskom putovanju koje će unaprediti njihovo znanje o najboljim načinima da podrže pokretanje biznisa i poboljšaju turističku ponudu.

EU će sa 14. 961 evrom podržati i projekat Udruženja građana „Kokoro“ Bor uz podršku Centra za socijalni rad “Mobilisanje resursa u cilju inkluzije marginalizovanih i osetljivih grupa uz jačanje socijalne kohezije u Boru?.

Projekat predviđa unapređenje pristupa obrazovanju i obezbeđivanje boljih karijernih mogućnosti marginalizovanim mladima u Boru radi povećanja njihove zapošljivosti, a to će se, navodi se u listi odobrenih projekata, postići organizovanjem dopunskih časova i kurseva profesionalne orijentacije, savetovanja mladih, osnaživanjem roditelja/staratelja da deci pružaju podršku u nastavku školovanja i odabiru zanimanja i podsticanjem međusektorske saradnje institucija koje rade sa decom kojoj je potrebna pomoć.

Projekti, za koje je EU opredelila skoro 400.000 evra bespovratnih sredstava, prvenstveno imaju za cilj da doprinesu unapređenju položaja ranjivih grupa i njihove socijalne uključenosti, kao i unapređenju međuetničkih odnosa i negovanju saradnje među multietničkim zajednicama.