Eurobank Direktna donirala Ekonomsko – trgovinskoj školi računarsku opremu u vrednosti od preko pola miliona

Eurobank Direktna donirala je Ekonomsko – trgovinskoj školi u Boru novu računarsku opremu u vrednosti od preko pola miliona dinara.

Realizacijom društveno odgovornog projekta Eurobank Direktne „Škola kao nacrtana za Vas”, sredstvima prikupljenim humanitarnom Masterkard kreditnom karticom „Eurobank Direktna Veliko srce” izdvojena su sredstva za kupovinu nove računarske opreme koja je dodeljena Ekonomsko – trgovinskoj školi.

Ovaj projekat, prema rečima predsednice Izvršnog odbora Eurobank Direktna, Slavice Pavlović, predstavlja potvrdu posvećenosti ove banke lokalnoj zajednici i odražava želju da pomognu zajednicama u Srbiji u kojima posluju.

„Projekat se finansira korišćenjem humanitarne Masterkard kartice pod nazivom „Eurobank Direktna Veliko srce”. Svakim korišćenjem ove kartice banka izdvaja deo prihoda i usmerava u ovaj projekat. Zahvaljujem se našim klijentima koji koriste ovu karticu i pozivam ih da je i dalje koriste kako bismo obezbeđivali sredstva da i ubuduće realizujemo ovaj projekat”, kaže Pavlović.

Pored donacije za opremanje kabineta, Eurobank Direktna je u Boru uvela i dve novine koje podrazumevaju kulturni sadržaj kao dodatak unapređenju uslova rada učenika, što ovaj projekat čini drugačijim.

„Pored unapređenja uslova za rad, novine se odnose na omogućavanje i približavanje kulturnog sadržaja srednjoškolcima. Od sada će ovde dolaziti gostujući pisci. Danas je sa nama pisac i novinar Vanja Bulić koji će se družiti sa srednjoškolcima u Boru. A pored gostujućeg pisca kojeg dovodimo u saradnji sa izdavačkom kućom „Laguna”, takođe ćemo u saradnji sa muzejom „Dom Jevrema Grujića” imati muzejsku postavku koja će putovati po školama u Srbiji. Reč je o virtuelnom muzeju koji je praćen predavanjem kustosa”, objašnjava Pavlović.

Državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Zoran Kasalović kaže da ovakva ulaganja pojedinih kompanija mnogo znače obrazovnom sistemu u Srbiji.

”Eurobank Direktna je društveno odgovorna kompanija koja je, prepoznajući značaj ulaganja u obrazovno-vaspitni sistem Republike Srbije, do sada u sedam gradova opremila preko devet kabineta i uložila preko 8 miliona dinara. Ulaganje u informatičku tehnologiju je doprinelo da, u vreme pandemije koja je bila veliki izazov za celu državu, pa i za obrazovni sistem, nije propušten nijedan školski dan, a uz to su prosvetni radnici bili spremni da se edukuju i usavršavaju da, koristeći savremene tehnologije, adekvatno prenesu znanje deci”, ističe Kasalović.

On je dodao da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uvek spremno da podrži ovakve projekte i da je digitalizacija jedan od glavnih prioriteta obrazovno-vaspitnog sistema Republike Srbije.

Obrazovni profili Ekonomsko – trgovinske škole u Boru, kako kaže direktorka Ekonomsko – trgovinske škole, Svetlana Radosavljević, su takvi da zahtevaju upotrebu računarske opreme u realizaciji nasatve stručnih predmeta.

„Mi ćemo ovu opremu koristiti za realizaciju nastave iz određenih stručnih predmeta, kao što je oblast ekonomije, ali i turizma gde će učenici raditi i simulirati procese iz svoje delatnosti. Svaka donacija nam je dragocena, mada je škola prilično dobro opremljena. Ovo je peti računarski kabinet u školi koja ima 300 učenika”, naglašava Radosavljević.

Član Gradskog veća grada Bora, Igor Janković, kaže da je velika čast što su Eknomsko – trgovinska škola i grad Bor od strane donatora prepoznati kao mesto gde vredi uložiti sredstva i mesto gde se podiže nivo znanja mladih i kvalitet obrazovanja.

„Grad Bor kroz svoj budžet izdvaja velika sredstva za razvoj školstva i ovo je dodatak celoj priči. Mislim da je to pravi put koje bi i ostale multinacionalne kompanije koje posluju na teritoriji grada Bora trebalo da slede. Posebno mi je drago što je donacija usmerena deci i mladima, jer su oni budućnost i naše zemlje i našeg grada”, poručuje Janković.