Fantastična video priča o topioničarskom dimnjaku u Boru [VIDEO]

2
195

Pogledajte neverovatnu video priču o topioničkom dimnjaku, jednom od simbola grada Bora, snimljenu iz vazduha.

Stari topioničarski dimnjak izgrađen je 1961. godine i od tada predstavlja jedan od simbola grada Bora. Simbol prosperiteta ali i aerozagađenja.

“Odžak” od cigli, visok 93 metara, svedok je rekordne proizvodnje bakra i zlata u topionici Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor.

Borani su svojevremeno gledajući u dimnjak komentarisali: “Dobro je, dimi se – biće para”.

Izgradnjom novih pirometaluških postrojenja u borskoj kompaniji topioničarski dimnjaci postali su simboli nove, ekološki prihvatljive proizvodnje bakra i zlata.

Fantastičan video snimljen je u produkciji agencije “Turistika” – Tourism Visual Solutions.

Autor projekta “Bor iz vaduha” i ovog videa, Dalibor Doberšek održaće u četvrtak, 29. juna, predavanje na temu “Upotreba drona u turističkoj promociji”.

Predavanje će biti održano u prostorijama IT Centra Bor (škola Branko Radičević, bočni ulaz pored sportskih terena) sa početkom u 18 sati.

2 KOMENTARA

  1. Bravo , na snimku se takodje vidi i stepen unistenja prirode zarad pohlepe berzanskih agenata , moramo da zatrpamo tu rupu koja se vidi iz svemira kako znamo i umemo a da ce ono najvrednije sto imamo vodotokovi verovatno jos dugo dugo biti zatrovani pre nego li na ovim prostorima pocnu da zive ljudi u skladu sa prirodom.

  2. HEROJ, A DIMNJAK!Stari dimnjak za gasove plamene peći, visok 93 metara, bio je u funkciji od 1961. do 2015. godine. On je svedoka da je u RTB Bor radilo 25.000 zapošljenih. U periodu 1961. godine do 2013. godine u Topionici u Boru pretopljena je količina od 18.903.008 tona suvog koncentrata (domaći i uvozni) i proizvedena je količina iznad pet miliona tona anodnog bakra. Rekordna godišnja proizvodnja anodnog bakra je ostvarena 1990. godine u masi od 174.257t. Nakon izgradnje nove linije za topljenje kapaciteta anodnog bakra 80 kt/a, a ne nove topionice, kako nadležni kažu, nema dima, pala godišnja proizvodnja na oko 40 kt, broj zapošljenih u RTB Bor je niži od 5000. Od onog giganta RTB Bor, sada su ostala samo slova i ime, a kombinat je u kolaps svake vrste. Od glavnog investitora u državi, sada je potrošač budžeta države, godišnje oko sto miliona evra. Ostaje stari dimnjak, kao spomenik nekadašnjih bogatih vremena, da tuguje i da struji čist vazduh u njegovoj utrobi.

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime