Festival viteških borbi za vikend u Manasiji [NAJAVA] [VIDEO]

Festival viteških borbi „Just Out“ biće održan u manastiru Manasija kod Despotovca od 25. do 27. avgusta. Posetioci će imati priliku da besplatno budu deo viteške priče i srednjeg veka.

Foto: Just Out

Pored demonstracija viteškog umeća, degustacije srednjevekovne hrane i pića, srednjevekovnih zanata, bogatog kulturno umetničkog programa uz pesmu i igru, posetiocima će biti na raspolaganju i savremena tehnologija kao što je mobilna aplikacija i 3D animacija.

Pod zidinama najlepšeg srednjovekovnog zdanja, kojeg je sagradio Despot Stefan Lazarević, posetioci će moći da uživaju u velikom trodnevnom turniru vitezova iz 19 zemalja sveta (Francuska, Rusija, Ukrajina, Rumunija, Bugarska, Mađarska, Republika Srpska, Hrvatska, Crna Gora, Slovenija, Češka, Slovačka, Turska, Austrija, Danska, Švedska, Belgija, Jermenija i Iran).

Festival se organizuje po treći put u Srbiji, a ovogodišnji vitezovi domaćini su „Beli orlovi“ koji će savremenom svetu nastojati da prikažu najznačajnije elemente iz jednog perioda srpske istorije.

Ulaz za sve posetioce je besplatan dok kamp koji se nalazi se u sklopu festivala sa osnovnim uslovima (voda, toalet, struja, tuševi) košta 499 din po osobi za 1 noć. Boravak dece u kampu je besplatan. Gosti kampa sami donose šatore, a prijavljivanje je na licu mesta.

Do festivala i kampa neće moći da se priđe kolima, tačnije saobraćaj je zatvoren na deonici Despotovac – Manasija (nekih 2 km). Stvari se mogu prevesti autobusima kompanije Globus Despotovac koji će saobraćati tokom celog festivala na relaciji Despotovac – Manastir Manasija i za sve goste je besplatan. Motori mogu prolaziti do festivala i kampa, i tamo se parkirati.

Cena parkinga u Despotovcu je 100 dinara, dok se na posebnim parking mestima bliže manastiru parkiranje naplaćuje 200 dinara.

Na festivalu će biti hrane i pića u dovoljnim količinama, javljaju organizatori.