Festival zmajevih čamaca: Majdanpečki osnovci pravili knedle od pirinča

Majdanpečki ogranak Srbija Ziđin Koper organizovao je danas povodom tradicionalnog kineskog praznika – Festivala zmajevih čamaca pripremu i degustaciju knedli od pirinča.

Ovaj specijalitet je toga dana u Kini neizostavan na trpezi, zove se „zongzi“, a u njegovoj jednostavnoj pripremi učestvovali su učenici Osnovne škole „Mihajlo Sporić“ iz Majdanpeka.

„Tridesetak učenika imalo je priliku da sa zaposlenima u RBM- u priprema pirinčane knedle. Spremanje ovog jela nije komplikovano, čak ni za najmlađe. U bambusov list se uvija nadev od pirinča, crvenog pasulja, kikirikija i suvog voća. Iako u Srbiji ne raste bambus i lišće je bilo teško nabaviti, uspeli smo da originalno proslavimo nacionalni kineski festival sa tradicijom dužom od 2.000 godina. Ujedno, ovo je prilika da se lokalna zajednica upozna sa našom kulturom, ali i da se svi zajedno lepo provedemo“, rekao je u ime organizatora Čen Jinćing.

Učenici su se tokom ovog zanimljivog “putovanja” kroz daleku istočnjačku kulturu i običaje oprobali u kaligrafiji i saznali da je Festival zmajevih čamaca tradicionalna manifestacija kineskog naroda Han, koja se proslavlja u znak sećanja na patriotu i pesnika Qu Yuana.

Legenda kaže da se on zalagao za imenovanje mudrih i sposobnih ljudi, obogaćujući zemlju i jačajući vojsku, ali su ga plemići u pokrajini oklevetali i prognali iz glavnog grada Chu. Tokom svog izgnanstva napisao je mnogo pesama. Ne mogavši da podnese napad na njegovu državu koji je usledio, on se bacio u reku Miluo sa kamenom u naručju. Čuvši za to, meštani su čamcima pokušali da dođu do njega i spasu ga, ali nisu ga pronašli. U strahu da ribe ne pojedu njegovo telo, bacali su u reku pirinčane kuglice da ih nahrane.  Od tada u Kini se ustalio narodni običaj da se toga dana jedu knedle od pirinča. Tokom Festivala zmajevih čamaca organizuju se mnoge narodne aktivnosti, a različite provincije imaju i različite običaje, od kojih su  najpoznatiji jedenje knedli i trke čamcima.

Majdanpečki osnovci koji su se našli u ulozi kuvara, kažu da su slatki “čamci” bili ukusni i da je njihova priprema bila veoma zabavna.