Festivalsko veče u Boru u okviru projekta „Ekološki odgovor u Timočkoj Krajini”

U okviru projekta „Ekološki odgovor na ekspanziju rudarenja u Timočkoj Krajini” koji finansira Evroska Unija, a realizuju Udruženje „Za česme” i partnerske organizacije iz Bora i Zaječara, U Boru će biti organizovano Festivalsko veče na kojem će biti prikazana inkluzivna predstava mladih, ekološki filmovi, a biće održana i tribina.

U toku su pripreme za prvo ovogodišnje Festivalsko veče koje je predviđeno u
okviru projekta „Ekološki odgovor u Timočkoj Krajini” sa tematikom zagađenja vazduha. Festival se organizuje u Boru, u ponedeljak, 29. avgusta, od 19 sati, u Gradskom amfiteatru ispred Muzeja rudarstva i metalurgije.

Boban Pogarčić iz Udruženja „Za česme” ističe da je ovaj događaj ujedno i specijalno izdanje međunarodnog Festivala turističkog i ekološkog filma SILAFEST, koji se već 14 godina organizuje u Velikom Gradištu (https://www.youtube.com/watch?v=FPi2Hm5shyo&t=3s).

„Ovo Festivalsko veče je sastavni deo projekta „Ekološki odgovor na ekspanziju rudarenja u Timočkoj Krajini” koji finansira EU, a sprovode ga četiri udruženja: „Za česme”, „Građanska čitaonica Evropa” i „Društvo mladih istraživača” iz Bora, kao i „Dečiji centar” iz Zaječara”, kaže Pogarčić.

Ovo veče posvećeno temi vazduha i kvaliteta vazduha, počeće premijernim izvođenjem inkluzivne dečije predstave „Pokloni udah” u kojoj će deca glumci iz Dečijeg centra i Udruženja L-DOWN iz Zaječara, predstaviti svoje viđenje problema u oblasti životne sredine. „Zamislite svet u kome ne možemo da živimo bez maski a da oni koji zagađuju
okolinu dišu neki posebni, filtrirani vazduh”, jedna je od rečenica kojom glumci u predstavi izražavaju svoje strahove o budućnosti koja nas čeka, budućnosti koja je počela mnogo pre no što je problem postao dovoljno vidljiv.

Scenario je nastao kao rezultat kreativnih radionica članova Dečijeg centra i Udruženja L-DOWN, ističe Selena Ristić Vitomirović, rediteljka predstave.

„Jesmo li dovoljno ekološki savesni i svesni? Da li je pitanje egzistencije bitnije od čistog vazduha? Ovo su samo neka od pitanja na koja osamnaestoro glumaca pokušava da nađe odgovore. Budućnost u kojoj vazduh kupujemo ujedno je i budućnost u kojoj smo sve dalji od čovečnosti, empatije. Mi verujemo da je rešenje u rečima pesme koju pevamo u predstavi 2Hajde svete od početka, budi opet beba”. Koji su to životni prioriteti preovladali u 21. veku, zar je moguće da čovek nije svestan da upravo on uzrokuje šesto masovno izumiranje živog sveta na planeti? Razvijajući kritičko promišljanje ova multimedijalna predstava obraća se gledaocima od 7-107 godina, stoga Idemo svi u jedan dah – Pokloni udah- humanost će spasiti svet”, naglašava Ristić Vitomirović.

Nakon predstave „Pokloni udah” sledi filmski program i tribina, najavljuje Boban Pogarčić.

„Filmski deo našeg prvog Festivala otvara kratki animirani film „Sivi dani”, u produkciji Udruženja „Za česme”, nakon čega će biti prikazano devet kratkih, efektnih filmova iz Irana, Iraka, Azerbejdžana, Ukrajine, Singapura, BiH. Po završetku filmskog dela Festivala, počeće javna tribina, a kao uvod u temu javne tribine biće prikazana prva epizoda iz dokumentarnog serijala „Pogledaj oko sebe” pod nazivom „Vedro nebo nad Borom”, u produkciji Udruženja „Za česme”. Nakon uvodne priče, na javnoj tribini će učesnici, poznati filmski umetnici koji su gosti i SILAFEST-a, a tu će biti i stručnjaci iz oblasti zaštite životne
sredine, koji će predstaviti dosadašnje rezultate samog projekta kao i stanje životne sredine u Boru”, objašnjava Pogarčić.

Ceo program Festivala biće prenošen preko lajv strima na Jutjub kanalu „Za media” i „Za česme”, kao i putem društvenih mreža.

Organizatori – Udruženje „Za česme” sa partnerskim organizacijama, poziva sve zainteresovane da 29. avgusta, od 19 sati, prisustvuju Festivalu u borskom Gradskom amfiteatru kod Muzeja rudarstva i metalurgije.