Film „Volja sinovljeva“ – domaća verzija „Pobesnelog Maksa“ biće sniman u Boru

Reditelj Nemanja Ćeranić će početkom avgusta snimiti prve klape svog dugometražnog filma „Volja sinovljeva“ u Boru. U filmu će pored mnogih glumačkih velikana igrati Žarko Laušević, Sergej Trifunović, Svetozar Cvetković i Srđan Dragojević.

„Volja sinovljeva“ je film distopije, to znači budućnost bez zakona u kojoj vlada totalna anarhija, postapokaliptično doba u kojoj ima manjka hrane, vode i ostalih resursa. Žanr nalik „Pobesnelom Maksu“ mnogi autori ocenjuju kao prekretnicu jer do sada takav nije sniman u srpskoj kinematografiji.

Ovaj film mladog Nemanje Ćeranića je mešavina japanskih jakuza filmova sedamdesetih godina i holivudskog avanturističkog filma smeštenog u srpski milje. Film će biti prožet motivima narodnih epskih pesama, a kako su istakli članovi komisije, radi se o novom pristupu filmu koji bi mogao biti prekretnica srpskih filmova. Film na jedinstven način spaja prošlost, odnosno tradiciju i apokaliptičnu budućnost.

„Bor nije onakav kakvim ga drugi zamišljaju. Grad je prelep, ima puno zelenila, i u njemu nema dima“, rekao je na prijemu u Opštini Bor u ime filmske ekipe producent Petar Šapić.

Reditelj filma Nemanja Ćeranić rekao je da je „Volja sinovljeva“ film sa elementima osvete.

Nemanja Ćeranić

„Radnja se dešava u postapokaliptičnom periodu i podseća pomalo na prvi deo filma „Pobesneli Maks“. Drago mi je što jednu takvu holivudsku priču možemo da dovedemo u srpsku kinematografiju, a svakako i što okuplja zvučna imena poput Žarka Lauševića, Sergeja Trifunovića i Svetozara Cvetkovića“, rekao je Ćeranić.

Na prijemu je istaknuto da će film biti sniman na više lokacija u gradu i okolini, a da će prvi kadrovi „pasti“ početkom avgusta. Snimaće se scene iz običnog života, sa ulica Bora, sa pijace, biće predstavljen i deo grada gde zapravo izmišljeni lik i živi, ali biće i dramatičnih scena poput jurnjave automobilima.

Radnja filma odvija se u bliskoj budućnosti gde mala zajednica živi povučenim životom na farmi. Obrađuju zemlju i plaćaju porez gradu. Kada im grad zatraži znatno veći deo prinosa, glavni čovek na farmi Aberdar odbija da plati. Zbog toga gradska banda ubija Boška, Aberdarevog najboljeg prijatelja, a nakon toga Aberdarev sin Jovan biva izabran da sprovede osvetu i ubije jednog od vođa gradske bande. Ovako počinje ostvarenje „Volje sinovljeve“.

„Ono što je značajno, jeste scenografija i rekvizita, upravo zbog izgrađivanja posebnog filmskog sveta, koji sadrži u sebi bogate različite stilove drugačijih kultura i sam po sebi je eklektičan. Pristup filmskoj glumi bi bio dosta sveden, eksterijeri hladni, mokri i mračni, a enterijeri bogati i svetli sa akcentom na neonsku rasvetu plave i crvene boje“, tvrdi Ćeranić.

Novo filmsko ostvarenje talentovanog inđijskog reditelja treba da se snima na nekoliko lokacija, a spominju se još i Deliblatska peščara, Durmitor, beogradska industrijska zona, stara železniča stanica i još neke lokacije.

„Planiramo da snimimo neke scene na vrhu „Geneksa“ u Beogradu koja će za potrebe filma biti uporište glavnog negativca koji drži ceo grad. Moram da istaknem da se radi o jednom veoma kompleksnom filmu, za koji ćemo angažovati vrhunske producente“ .

„Volja sinovljeva“ je dugometražni visokobudžetni film, „težak“ oko 200.000 evra, koliko je odobreno projektom na konkursu Filmskog centra Srbije.