Film “Volja sinovljeva” – domaća verzija “Pobesnelog Maksa” biće sniman u Boru

2
281

Reditelj Nemanja Ćeranić će početkom avgusta snimiti prve klape svog dugometražnog filma “Volja sinovljeva” u Boru. U filmu će pored mnogih glumačkih velikana igrati Žarko Laušević, Sergej Trifunović, Svetozar Cvetković i Srđan Dragojević.

“Volja sinovljeva” je film distopije, to znači budućnost bez zakona u kojoj vlada totalna anarhija, postapokaliptično doba u kojoj ima manjka hrane, vode i ostalih resursa. Žanr nalik “Pobesnelom Maksu” mnogi autori ocenjuju kao prekretnicu jer do sada takav nije sniman u srpskoj kinematografiji.

Ovaj film mladog Nemanje Ćeranića je mešavina japanskih jakuza filmova sedamdesetih godina i holivudskog avanturističkog filma smeštenog u srpski milje. Film će biti prožet motivima narodnih epskih pesama, a kako su istakli članovi komisije, radi se o novom pristupu filmu koji bi mogao biti prekretnica srpskih filmova. Film na jedinstven način spaja prošlost, odnosno tradiciju i apokaliptičnu budućnost.

“Bor nije onakav kakvim ga drugi zamišljaju. Grad je prelep, ima puno zelenila, i u njemu nema dima”, rekao je na prijemu u Opštini Bor u ime filmske ekipe producent Petar Šapić.

Reditelj filma Nemanja Ćeranić rekao je da je “Volja sinovljeva” film sa elementima osvete.

Nemanja Ćeranić

“Radnja se dešava u postapokaliptičnom periodu i podseća pomalo na prvi deo filma “Pobesneli Maks”. Drago mi je što jednu takvu holivudsku priču možemo da dovedemo u srpsku kinematografiju, a svakako i što okuplja zvučna imena poput Žarka Lauševića, Sergeja Trifunovića i Svetozara Cvetkovića”, rekao je Ćeranić.

Na prijemu je istaknuto da će film biti sniman na više lokacija u gradu i okolini, a da će prvi kadrovi “pasti” početkom avgusta. Snimaće se scene iz običnog života, sa ulica Bora, sa pijace, biće predstavljen i deo grada gde zapravo izmišljeni lik i živi, ali biće i dramatičnih scena poput jurnjave automobilima.

Radnja filma odvija se u bliskoj budućnosti gde mala zajednica živi povučenim životom na farmi. Obrađuju zemlju i plaćaju porez gradu. Kada im grad zatraži znatno veći deo prinosa, glavni čovek na farmi Aberdar odbija da plati. Zbog toga gradska banda ubija Boška, Aberdarevog najboljeg prijatelja, a nakon toga Aberdarev sin Jovan biva izabran da sprovede osvetu i ubije jednog od vođa gradske bande. Ovako počinje ostvarenje “Volje sinovljeve”.

“Ono što je značajno, jeste scenografija i rekvizita, upravo zbog izgrađivanja posebnog filmskog sveta, koji sadrži u sebi bogate različite stilove drugačijih kultura i sam po sebi je eklektičan. Pristup filmskoj glumi bi bio dosta sveden, eksterijeri hladni, mokri i mračni, a enterijeri bogati i svetli sa akcentom na neonsku rasvetu plave i crvene boje”, tvrdi Ćeranić.

Novo filmsko ostvarenje talentovanog inđijskog reditelja treba da se snima na nekoliko lokacija, a spominju se još i Deliblatska peščara, Durmitor, beogradska industrijska zona, stara železniča stanica i još neke lokacije.

“Planiramo da snimimo neke scene na vrhu “Geneksa” u Beogradu koja će za potrebe filma biti uporište glavnog negativca koji drži ceo grad. Moram da istaknem da se radi o jednom veoma kompleksnom filmu, za koji ćemo angažovati vrhunske producente” .

“Volja sinovljeva” je dugometražni visokobudžetni film, “težak” oko 200.000 evra, koliko je odobreno projektom na konkursu Filmskog centra Srbije.

2 KOMENTARA

  1. Svaka čast filmskom reditelju Nemanji Ćeraniću što je izabrao Bor i lokacije RTB Bor za snimanje svog dugometražnog filma “Volja sinovljeva”. On je ipak napravio previd što nije uvrstio u filmskoj ekipi, pored glumačkih velikana Žarko Laušević, Sergej Trifunović, Svetozar Cvetković i Srđan Dragojević, borskog velmoža, čelnika RTB Bor. Ranije su snimani teški kamioni punih rudom, etape ptroizvodnje, a sada toliko je napredovala proizvodnja bakra u Boru, da se ne mogu izabrati scene ni za film u postapokaliptičnom periodu RTB Bor. To je sunovratni “napredak”-propast kombinata bakra uz zdušnu pomoć srpske vlasti i snalažljive bajkolaži i hvalospevi njegovog čelnika, koji komotno mogu da posluže za scenario nekog maštovitog filma.

  2. Svaka čast filmskom reditelju Nemanji Ćeraniću što je izabrao Bor i lokacije RTB Bor za snimanje svog dugometražnog filma “Volja sinovljeva”. On je ipak napravio previd što nije uvrstio u filmskoj ekipi, pored glumačkih velikana Žarko Laušević, Sergej Trifunović, Svetozar Cvetković i Srđan Dragojević, borskog velmoža, čelnika RTB Bor. Ranije su snimani teški kamioni punih rudom, etape ptroizvodnje, a sada toliko je napredovala proizvodnja bakra u Boru, da se ne mogu izabrati scene ni za film u postapokaliptičnom periodu RTB Bor. To je sunovratni “napredak”-propast kombinata bakra uz zdušnu pomoć srpske vlasti i snalažljive bajkolaži i hvalospevi njegovog čelnika, koji komotno mogu da posluže za scenario nekog maštovitog filma.

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime