FK Bor kroz stranice istorije (1. deo)

fk borNekad prvoligaš jedne vrlo velike zemlje. Danas četvrtoligaš, član zonskog takmičenja. Ovo je priča o klubu sa velikom tradicijom. Slavna istorija fudbalskoj kluba Bor.

Od specijalnog dopisnika sajta Bor030.net 

Dejan Stojanović

 

Nekad prvoligaš jedne vrlo velike zemlje. Danas četvrtoligaš, član zonskog takmičenja. Ovo je priča o klubu sa velikom tradicijom. Slavna istorija fudbalskoj kluba Bor.

 

fk bor stadion

 

FK Bor osnovan je 1919 godine. Prvi naziv ekipe bio je ASOTIATION SPORTIVE BOR(ASB). Bio je to kombinovani srpsko-francuski tim. Klubom je upravljao izvesni Loren Francuz koji je bio poslovođa mašinske službe u Borskom rudniku. Vrlo malo je ostalo podataka o samim počecima kluba ali se zna da je prva zvanična utakmica odigrana 1920 godine. Klub se zvao ASB do početka Drugog svetskog rata kada je preimenovan u BSK. Taj klub je bio najuspešniji na području Istočne Srbije i osvajao je na takmičenjima tog dela Srbije prve trofeje.

 

milos milutinovic Juna 1950 odigrana je u Boru utakmica između podmlatka FK Bora i FK Partizana nerešeno 1:1. Tada je počela prva fudbaska afera u Srbiji. Miloš Milutinović (na slici) član Bora zapao je za oko Partizana i posle mnogo peripetija godinu dana kasnije ipak je potpisao za poznati beogradski klub da bi ubrzo postao “plava čigra” jedan od najboljih napadača u Evropi.

 

Godine 1953 Bor je prvi put zaigrao u Srpskoj ligi, u tom vremenu pamte se pobede nad Niškim Radničkim 7:0 i Kragujevačkim 9:1. Ulazak u Drugu saveznu ligu desio se 1963 godine. Prva drugoligaška utakmica Bora bila je u Zemunu poraz od 3:0. Godine 1967 usledila je prva blistava sezona FK Bora. Na jesenjoj polusezoni je bio prvi na tabeli, u osmini finala Kupa savladan je Radnički u Nišu 3:2 nakon produžetka (2:2). U 1/4 finala Kupa lako je savladana Sloboda iz Tuzle u Boru 3:1, a onda je u polufinalu izvučen iskusni prvoligaš Vojvodina iz Novog Sada. Novosađani su najavljivali pobedu u Boru. Bio je to 15 maj 1968. Na stadionu 10000 gledalaca. Na kraju 2:1 za Bor. Finale. Crvena Zvezda.

 

 

fk bor igraci

Nema vremena za slavlje, nedelju dana kasnije finale sa najvećim klubom u bivšoj Jugoslaviji i to na najvećem stadionu beogradskoj “Marakani” pred 30000 gledalaca. Prvu veliku priliku za gol imao je Bor preko Šorbana koji se ipak spetljao. Zvezda je u poslednjim trenucima prvog dela došla u vođstvo. U nastavku Borani su sagoreli i poraženi su sa 7:0 (ove godine se u Boru navršilo 40 godina od tog događaja ali se niko iz kluba nije potrudio da to obeleži na pravi način). U toj istorijskoj utakmici za Bor su igrali: Hajduković, Rajzner, Ranković, Perišić, Radulović, Živanović, T.Petrović, Sopić, Šorban, Tomić, Paulinc. Trener je bio Radojica Radojičić. Ali taj poraz ih nije destabilizovao i Bor je ušao u Prvu ligu.

 

(kraj prvog dela – uskoro sledi nastavak)

 


Tekst : Dejan Stojanović

Dopisnik Bor030.net