FK Bor kroz stranice istorije (2. deo)

fk bor Najveći uspesi u istoriji, prva liga Jugoslavije i utakmice protiv Zvezde i Partizana, UEFA kup protiv Slovana iz Bratislave, a zatim i odlazak sa najveće scene domaćeg fudbala.

Najveći uspesi u istoriji, prva liga Jugoslavije i utakmice protiv Zvezde i Partizana, UEFA kup protiv Slovana iz Bratislave, a zatim i odlazak sa najveće scene domaćeg fudbala.
 
 
fk bor

 
Nastavak istorije FK Bor. Od specijalnog dopisnika Dejana Stojanovića 

 

U prvoj prvoligaškoj utakmici Bor je kod kuće pobedio Zagreb 2:1. Angažovan je iskusni trener iz Sarajeva Marsel Žigante a pošto Crvena Zvezda kao prvak ide u Kup Evropskih šampiona Bor kao finalista dobija priliku da nastupi u Kupu kupova Evrope( današnji Kup UEFA). U 1. kolu izvučen je Union iz Berlina ali su Nemci odustali pa je kao zamena dobijen Slovan iz Bratislave, ekipa u kojoj su nastupali reprezentativci tada najače Čehoslovačke Popluhar, Kvašnjak, Vencel, Lokl, Hrdlička, braća Čipovič, Moder, braća Zloh. Bio je 8. septembar 1968. Bor je gostovao u Bratislavi i izgubio sa 3:0. U revanšu potpuna dominacija Bora. Poluvreme 2:0 za Bor. Do kraja i pored mnogobrojnih prilika ostalo je 2:0 ali Bor nije obrukao domaći fudbal. Godinu dana kasnije klub je predstavljao našu zemlju u Balkankom Kupu koji se tada igrao. Ispao je iz takmičenja u grupi sa Dinamom iz Tirane i Univerzitateom iz Krajove i pored velikih očekivanja.

 

 

 U drugom kolu domaćeg šampionata te sezone prvi put uzima bod nekom šampionu Bor-Partizan u Boru 1:1. Na dan žena 1970 prvi put je u Prvoj ligi doneo bod sa gostovanja u Beogradu sa OFK-om 1:1. Strelac za Bor bio je Šorban a za jaki OFK Santrač, za koji su još nastupali Stepanović, Krivokuća, Zec, Petković. Krajem jula u Boru je gostovao engleski prvoligaš Norič Siti koji je pobedio sa 2:1. I u drugom delu prvenstva nerešeno sa šampionom Partizanom na stadionu JNA 1:1. Partizan je igrao sa Ćurkovićem, Radanovićem, Vukotićem, Bjekovićem u timu a Bor je imao u sastavu reprezentativca Borišu Đorđevića koji je kasnije karijeru nastavio u slavnom Hamburgu.

 

Nema slike

Prvu utakmicu pod reflektorima Bor je odigrao sezone 1971 na Marakani protiv Zvezde i izgubio 2:0. Te sezone je ispao iz Prve lige ali se naredne odmah vratio u najviši rang. Od aktivnog igranja u FK Boru 22 avgusta 1972 oprostio se sjajni Ištvan Šorban u prijateljskom meču sa Arisom iz Soluna u Boru 3:1 za Bor. 1972 godine Bor je poražen od neki smatraju najboljeg tima u istoriji Crvene Zvezde 4:0( Dujković, Keri, Bogićević, Pavlović, Dojčinovski, Novković, Pižon Petrović, Karasi, Lazarević, Aćimović, Džajić). Te sezone najači tim je imao Splitski Hajduk(za koji je nastupala skoro pola reprezentacije) kojeg su na utakmici u Boru posmatrali predstavnici engleskog Lidsa pošto su trebali sa njima da igraju u KEŠ. Bor je glatko pobedio 3:0 a posle utakmice Englezi su rekli: “Da nismo znali ko je Bor,pošto su domaći igrali u belim,imali bi smo mnogo razloga za strah, vi iz Bora imate sjajnu ekipu”.

 

Tih godina tri sezona za redom Partizan nije uspevao da pobedi Bor. Na dan rudara 1973 Bor je kod kuće pobedio reprezentaciju Kube sa 3:0. Te sezone 7 oktobra u Boru je pobeđena Crvena Zvezda 1:0 pred 12000 gledalaca. U novebru 1973 prva pobeda na stadionu JNA nad Partizanom 3:2. Naredne sezone Nacionalna televizija je prvi put prenosila direktno meč iz Bora Bor-Dinamo Zagreb 2:0. Sezone 1975 Bor je savladao Crvenu Zvezdu sa 2:1 i izbacio je iz borbe za titulu, to je poslednja pobeda Bora nad Beograđanima i ujedno poslednja sezona FK Bora u Prvoj ligi. Nekoliko narednih sezona Boru je malo trebalo da se vrati u Prvu ligu ali ipak to nije uspeo. 

 

Nema slikeSezone 1985/1986 klub je napustio Drugu ligu i postao član Srpske lige. Godine 1988 klub se vratio u Drugu ligu i tu je i ostao narednih nekoliko sezona ali više zahvaljujući reorganizaciji i napuštanju takmičenja od strane klubova iz drugih republika SFRJ. U periodu od 1993-1996 Bor je tavorio u Srpskoj ligi a onda se vratio u Drugu ligu zajedno sa Pirotskim Radničkim, a ta dva rivala su odigrala 1996 utakmicu za pamćenje koju je u snimku prikazao i RTS, u Boru je bilo 1:o za Piroćance pred 8000 gledalaca. Neki od igrača Bora koji su nosili igru tima u Drugoj ligi bili su golman Stanojev, Tešić, Sokolov, Nikolić, Nikolovski itd.

 

Sledeće sezone fudbaleri Bora su savladali u prijateljskom meču mladu reprezentaciju Jugoslavije u Boru 1:0. Narednih nekoliko godina iz kluba je najavljivan veliki povratak u Prvu ligu ali to je ipak bila samo velika želja. Decembra 1999 u Boru je odigrana poslednja velika utakmica u šesnaestini finala domaćeg Kupa u Boru je gostovala Crvena Zvezda. Za Bor su igrali : Stanković, Petković, Todorović, Mitrović(Jović), Sokolov, Drobnjak(Vukašinović) , Ignjatović, Ivković, Petrovski, Panajotović, Ivanov(Janković). Za Zvezdu su nastupili: Kocić, Dudić, Bjegović, Bajčetić, Bunjevčević, Lalatović(Vitakić), Gvozdenović, Škorić(Pjanović), Jelić(Georgijevski), Aćimović i Pantelić.Pred 6000 gledalaca Bor je bio dostojan rival i promašio je nekokiko dobrih prilika a rezultat je tokom meča bio neizvestan, na kraju ipak 3:0 za C.Zvezdu. Strelci su bili Jelić u 24, Gvozdenović u 86 i Aćimović u 90 minutu.

ivan gvozdenovicU FK Bor ponikli su mnogi veliki igrači ili su u njemu kasnije igrali. Navodimo neke od najpoznatijih: Miloš Milutinović, Gastron Balduini, Volođa Ljaskovski, Bora Milutinović, Stojimir Murganović, Nedeljko Pilčević, Buda Gojković, Pava Rajzner, Franja Paulinc, Slobodan Perišić, Nemanja Radulović, Miodrag Z. Nikolić, Miodrag V. Nikolić, Stevan Komljenović, Jovan Hajduković, Ljubiša Dalanović, Boriša Đorđević, Ilija Zavišić, Slobodan Radović, Ištvan Šorban, Milija Brkić, Nebojša Krupniković, Ivica Dragutinović, Boban Nikolovski, Ivan Gvozdenović.

 

 

Dopisnik Bor030 : Dejan Stojanović

 

 

 

Uskoro intervju sa Ivanom Gvozdenovićem! 

Stupili smo u kontakt sa našim poznatim fubalerom, i uskoro možete očekivati specijalni intervju. I sami možete učestvovati u kreiranju pitanja, tako što će te na ovaj tekst ostaviti komentar u obliku pitanja. Trudićemo se da sva pitanja ispoštujemo. Nakon Ivana Gvozdenovića, očekuje vas još jedno iznenađenje. 

 

Miloš Petrović