FK „Mali Bor“: Učimo decu da budu kvalitetni ljudi!

Najmlađi fudbalski klub u našem gradu, predvođen iskusnim trenerima i bivšim vrhunskim igračima velikih klubova poput Partizana, Rada, Obilića, Kozare (BiH), ušao je u treću godinu postojanja i beleži rezultate vredne pomena, ali i ogroman broj mališana koji treniraju i žele da imaju fudbalsku karijeru.fk-mali-bor-logoFudbalski klub „Mali Bor“ trenutno broji oko stotinak dečaka, zaljubljenika u ovaj sport, a treneri Dejan Stanković, Rajko Mitić i Vladan Tričković trude se da se maksimalno posvete svakom detetu i da ono dobije najbolje od njih i višegodišnjeg iskustva koje imaju. Ipak, na kraju priče, najbitnije im je da od svih mališana iznedre kvalitetne ljude.

Na ideju osnivanja kluba došli smo zbog raznoraznih okolnosti koje prate borski sport, a prvenstveno fudbal u gradu. Naša školica fudbala funkcioniše po nekim našim načelima i prati model kako jedno dete treba danas da se ponaša i izgradi u pravu ličnost. Mali je procenat onih koji stvarno isplivaju i naprave nešto od fudbala, ali svakako potenciramo posvećenost obrazovanju, i to je ono na čemu se bazira naš rad sa decom. Najbitnije nam je da deca na treningu budu srećna i zadovoljna, naglašava Vladan Tričković, trener i jedan od osnivača fudbalskog kluba „Mali Bor“.

Međutim, iako rezultati nisu primarni cilj u klubu, treba pomenuti da je „Mali Bor“, od samog osnivanja, učestvovao na brojnim turnirima, kako u Boru, tako u Timočkoj Krajini i šire. Bili su prvaci „Fer play“ lige u Zaječaru, i to dva puta u dve kategorije, zatim su bili prvaci Maxi lige, a stigli su i do završnih turnira u Vranju i Beogradu. Treneri kažu da su ti turniri za njihove male igrače jedno veliko iskustvo i pokazatelj gde se klub nalazi u odnosu na ostale škole u Srbiji, koje učestvuju na međunarodnim turnirima, i da su zapravo motiv da nastave jače, više i bolje da treniraju i daju svoj maksimum.fk-mali-bor-1Ipak, funkcionisanje ovog kluba ne ide sjajno, kao ni funkcionisanje bilo kog sportskog kluba u gradu. Ali, kako kažu čelnici kluba, roditelji su ti koji klubu pružaju najveću podršku. O tome govori i činjenica da klub svakodnevno vrši upis novih polaznika i da je svakog meseca bogatiji za nekoliko novih članova.

Klub ne funkcioniše kako mi želimo, ali se borimo zahvaljujući malom broju entuzijasta i sponzora koji su u našoj priči prepoznali kvalitet. Takođe, roditelji su ti koji nas podržavaju i bez čije pomoći ne bismo mogli ništa da uradimo. Želimo da pomognemo svakom detetu da postigne nešto što smo mi ili mnogo više, a to bi nam bila najveća motivacija za rad škole, dodaje Tričković.

Kako u samom klubu kažu, a i same činjenice to pokazuju, s obzirom na loš položaj sporta u Boru, lokalna samouprava bi trebalo da ima više razumevanja za sport u gradu, ali i za mališane koji žele da imaju neku sportsku karijeru.fk-mali-borStvaranje mladog igrača je dug i težak proces, gde bi svaki trener koji radi sa decom, kroz svoje lično iskustvo, trebalo da zna kako se radi sa mladim igračima. Za uspeh deteta nije bitan samo odnos roditelj-dete. Da bi se dete pravilno razvijalo i bavilo sportom, jako je bitno okruženje u kome se nalazi, vaspitanje koje donosi iz kuće, na njegov razvoj utiču treneri, nastavnici, profesori i, ono što ima bitnu i veliku ulogu jeste opština ili grad koji nudi adekvatne uslove za napredak tog deteta. Mislim da bi svi trebalo više da se pomučimo jer je to naša budućnost i verujem da bi, svima nam koji radimo sa decom, bila velika čast i zadovoljstvo da vidimo dete iz našeg grada na nekim velikim evropskim ili svetskim manifestacijama i to bi bio veliki doprinos za sport u gradu, ali i velika satisfakcija za sve sportske radnike, rekao je Rajko Mitić, jedan od osnivača, a ujedno i trener kluba.

Na kraju ove naše priče, treneri fudbalskog kluba „Mali Bor“ dodali su da se nadaju da će u nekom skorijem vremenskom periodu uspeti da boljom organizacijom i koncepcijom budu konkurentni ostalim klubovima, što bi značilo da mogu da se takmiče u kategorijama koje zaslužuju svoje takmičenje. Dodaju i to da zagovaraju ligu koja će se igrati na nivou Timočke Krajine, koju će moći da isprate svi klubovi u okruženju, kako u finansijskom smislu, tako i u smislu kvaliteta.