Friport ostaje većinski vlasnik nalazišta zlata kod Bora

Američka kompanija „Friport MekMoran“ saopštila je danas da zadržava većinsko vlasništvo i pravo upravljanja u donjoj zoni rudnog ležišta bakra i zlata „Čukaru Peki“, u neposrednoj blizini Bora.

freeport-damper

U saopštenju kompanije navodi se da je u izveštajima pojedinih medija „netačno formulisano da je ‘Friport MekMoran’ pristao da proda korporaciji Lundin Majning sav svoj udeo u projektu ‘Timok’.

„Friport MekMoran zadržava većinsko vlasništvo i pravo upravljanja u velikoj porfirijskoj Donjoj zoni ležišta ‘Čukaru Peki’, u okviru projekta „Timok““, poručili su iz kompanije.

Ovo ležište deo je zajedničkog projekta „Timok“, čiji je vlasnik kompanija „Rakita Eksplorejšen“ Bor, u kojoj američka kompanija „Friport MekMoran“ ima 55 odsto udela, a 45 odsto je u vlasništvu kompanije Rezervuar Minerals iz Vankuvera u Kanadi.

„Friport MekMoran je dogovorio prodaju svojih prava nad masivnom i polumasivnom sulfidnom Gornjom zonom ležišta ‘Čukaru Peki“, koja je odvojena od Donje zone, korporaciji Lundin Majning, ali samo ukoliko kompanija Rezervuar Minerals ne iskoristi pravo preče kupovine udela u vlasničkoj strukturi kompanije Rakita Eskplorejšn doo Bor“, precizira se u saopštenju.

Takođe se dodaje da, ukoliko kompanija Rezervuar Minerals ne prihvati pravo preče kupovine i ne otkupi udeo u projektu „Timok“, vlasnička struktura Donje zone biće realizovana u odnosu: Friport MekMoran- 54 odsto, Rezervuar Minerals 25 procenata i Lundin Majning 21 odsto.

Nalazište „Čukaru Peki“ pored aerodroma u Boru, prema dosadašnjim istraživanjima je jedno od bogatijih rudom bakra i zlata.

U ovom rejonu, prema podacima koji su objavljeni prošle godine, ima 65 miliona tona rude bakra sa srednjim sadržajem bakra od 2,6 odsto i zlata od 1,5 grama po toni, iz kojih je moguće dobiti 1,7 miliona tona bakra i 98 tona zlata.

(Tanjug)