Fudbal i pirinčane knedle: Obeležen tradicionalni kineski praznik Festival zmajevih čamaca

Kompanija Srbija Ziđin Majning je povodom tradicionalnog kineskog praznika, Festivala zmajevih čamaca, organizovala poseban događaj za članove fudbalskog kluba Mali Bor. Ovaj događaj okupio je preko 150 dečaka i devojčica različitih uzrasta, od pionira do juniora.

Mladi sportisti imali su priliku da obiđu pogone kompanije i probaju tradicionalni kineski specijalitet, zongzi, pirinčane knedle pripremljene u bambusovom lišću, karakteristične za ovaj praznik. Ove aktivnosti deo su nastojanja kompanije da promoviše kinesko-srpsku integraciju i prijateljstvo.

„Kompanija oduvek otvorenim stavom podstiče kinesko-srpsku integraciju i razvija kinesko-srpsko prijateljstvo. Nadamo se da ćemo učestvovanjem na različitim kulturnim aktivnostima bolje upoznati i razumeti običaje obe strane. Inače, to je i cilj organizovanja današnjeg događaja i pozivanja svih da prisustvuju i proslave ovaj festival s nama.Festival zmajevih čamaca predstavlja značajan festival u Kini koji je 2009. godine uvršten na UNESCO-vu listu svetske nematerijalne kulturne baštine. Kao i Prolećni festival, odnosno kineska Nova godina, Festival sredine jeseni i Qing ming festival, ovo je jedan od četiri tradicionalna festivala koji se proslavljaju u Kini u toku godine. Svake godine u ovo doba širom Kine održavaju se trke zmajevih čamaca i prave se pirinčane knedle u znak sećanja na rodoljuba i pesnika koji je pre 2300 godina dao svoj život za svoju otadžbinu koja je tada bila meta okupatorskih napada. Na ovaj praznik se okupljamo sa članovima svoje porodice, te jedni drugima želimo sreću, blagostanje i zdravlje. Danas želim svima srećan Praznik zmajevih čamaca, kao i zdravlje vama i vašoj porodici, te ugodan boravak u našem rudniku“ izjavio je Jen Minghui, zamenik generalnog direktora kompanije.

Festival zmajevih čamaca jedan je od najvažnijih kineskih praznika, uz Prolećni festival, Festival sredine jeseni i Qing ming festival.

Tokom ovog praznika, širom Kine organizuju se trke zmajevih čamaca i pripremaju se pirinčane knedle u čast pesnika i rodoljuba koji je pre 2300 godina dao život za svoju otadžbinu.

„Pirinčane knedle ili „zongzi” su tradicionalno jelo koje pripremamo na dan Festivala zmajevih čamaca. Ovaj specijalitet podseća na sarmu, a priprema se umotavanjem u lišće bambusa smese lepljivog slatkog pirinča i dodataka poput kandiranog voća, kestena, kikirikija. Ponekad u slatki pirinač dodajemo i sastojke poput mesa i usoljenih žumanaca kako bismo napravili slane pirinčane knedle. Način pripreme je vrlo interesantan i nadam se da će vam se dopasti. Posebno se to odnosi na naše mlade prijatelje iz Fudbalskog kluba Mali Bor. Nadamo se da će današnjim učestvovanjem u pravljenju pirinčanih knedli zajedno sa nama proslaviti ovaj tradicionalni praznik na koji smo mi izuzetno ponosni. Preko ove kulturne razmene moći će da se bliže upoznaju sa običajima Festivala zmajevih čamaca“, kazala je Guo Ruxi, pomoćnica menadžera Kancelarije generalnog direktora kompanije.

U okviru kompleksa rudnika Čukaru Peki, organizovane su i revijalne fudbalske utakmice. Pored članova FK Mali Bor, na teren su izašli i kineski radnici kompanije.

„Muškarci bez obzira iz koje zemlje potiču, obožavaju fudbal. Moram da kažem da su mališani iz FK Mali Bor, odlični fudbaleri i da je zaista bilo uživanje igrati sa njima. Nadam se da je i njima bilo lepo i da je ovo početak jedne još bolje, kvalitetnije i čvršće saradnje. Čuli smo od njihovih trenera da bi rado uključili i kineske mališane da sa srpskom dečicom treniraju i zaista nam je drago zbog toga. Nadam se da će se dobri i prijateljski odnosi koje mi ovde gradimo preneti i na druge i da ćemo uvek biti prepoznatljivi kao dobar primer kinesko-srpske saradnje“, rekao je Wei Xin, zamenik menadžera Kancelarije generalnog direktora.

Cilj ovog događaja bio je približavanje mladima tradicionalne kineske kulture i jačanje prijateljskih odnosa kroz prihvatanje različitosti. Kompanija Srbija Ziđin Majning veruje da ovakve inicijative doprinose boljem razumevanju i zbližavanju kineskog i srpskog naroda.