Gašenje internet neutralnosti i kod nas?

Da li biste zamislili život bez interneta? Kako bi on izgledao? Šta biste radili u njemu i kako biste ostali u toku sa aktuelnim dešavanjima iz celog sveta? Prosto rečeno, u 21. veku život bez interneta je neopisiv pojam, a sve mogućnosti koje na njemu imate su samo zbog jednog razloga – internet neutralnosti, koja bi uskoro mogla da bude narušena.

Foto: Pixabay

Internet neutralnost je po zakonu definisana kao ,,obezbeđivanje mogućnosti krajnjih korisnika da, prilikom korišćenja javnih komunikacionih mreža i usluga, slobodno pristupaju i distribuiraju informacije, kao i da koriste aplikacije i usluge po svom izboru”.

Ukratko, internet neutralnost dozvoljava slobodan pristup informacijama bez ikakvih troškova, osim, troškova koje plaćate vašim internet provajderima.

Ukoliko bi se neutralnost narušila, internet bi prestao da bude slobodna teritorija, a korisnicima bi bio uskraćen pristup i ograničen ka određenim sajtovima. Provajderi bi naplaćivali dodatne pakete za pristupanje sadržaju na internetu, a mogli bi čak i da spreče da određene internet kompanije posluju pod jednakim uslovima.

Nama je potrebna internet neutralnost zato što prikupljamo najveći broj informacija sa interneta, očekujemo da internet bude globalna mreža dostupna celom svetu i da svako ima jednaka prava i jednak pristup informacijama o bilo kojoj temi.

Ovo nije prvi put da se nešto ovako dešava u svetu. Komkest, najveći američki internet provajder, u nekoliko navrata pokušao je da prekine internet ravnopravnost, tako što su usporavali deljenje podataka, kao i preuzimanje sadržaja putem Torrent klijenata.

Takođe, 2014. godine je Netfliks, servis za gledanje filmova, pristao na ucenu Komkesta i platio nepoznatu sumu novca kako bi reprodukcija video materijala išla brže ka korisničkoj bazi Netfliksa. Iste godine je stvoren Monopol,još jedan gigant koji može da naruši ravnopravnost na internetu.

Borba za internet neutralnost je uveliko u toku. Hiljadu organizacija i više miliona ljudi je 12.jula ove godine protestovalo kako bi odbranili slobodu interneta. Poslato je oko pet hiljada mejlova i 124 hiljade poziva Kongresu, kako bi ih ubedili da zaustave plan Federalne komisije za komunikacije (FCC) da uništi slobodu na internetu.

Što se tiče našeg regiona, za sada nam ne preti ta opasnost, ali smo se i mi uključili u borbu da nam internet ostane slobodna mreža. Konačna odluka o tome da li ćemo slobodno koristiti internet ili ne, biće doneta za oko tri nedelje.

Ukoliko ne budemo uspešni u našem poduhvatu, internet provajderi bi pobedili, što znači da bi se uskraćivanje naših potreba proširilo i preko Atlantskog okeana, zahvatajući kako Evropu, tako i ostale kontinente i ceo svet.

Ovo i nije tako mala stvar da bi je jednostavno ignorisali i izbegavali. Pozivamo vas da se suprotstavite svima koji bi načinili štetu toliko veliku da bi mogli da izgubite vezu sa ostalim svetom, pa čak i vašim bližnjima koje viđate retko.

Potpišite peticiju!

Borimo se zajedno za slobodu na internetu!

Autor teksta: Mladen Perišić

[box type=“info“ align=““ class=““ width=““]Članak je deo programa koji organizacija “Bor030” realizuje na temu opasnosti na internetu i volonterizma, a u okviru projekta „Volonterizam: prava i odgovornosti“, koji sprovodi Omladina JAZAS-a iz Kragujevca, uz finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.[/box]