Generalni direktor kineske kompanije „Hunan gold group“ posetio danas Bor

4
67

Predstavnici kineske kompanije „Hunan gold group“ na čelu sa generalnim direktorom Čen Ze Lu (Chen Ze Lv) posetili su danas Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor.

FOTO: Lj. Aleksić / RTB Bor

Kineska delegacija je nakon sastanka sa menadžmentom borskog kombinata bakra obišla površinski kop „Veliki Krivelj“, flotaciju, topionicu i fabriku sumporne kiseline.

Prvi čovek „Hunan grupe za zlato“ se iz “prve ruke” uverio u rudarske i matalurške kapacitete koje poseduje RTB.

Čen Ze Lu je, navode u RTB-u, oduševilo ono što je zatekao u Boru. On je istakao i da se nada uspešnoj saradnji dve kompanije.

“Tehnologija i kopovi koje smo danas videli ostavili su dubok utisak na nas. Zato se nadam da ćemo ostvariti uspešnu saradnju sa „Borom“, na obostranu korist – rekao je Čen Ze Lu, generalni direktor „Hunan grupe za zlato“.

Generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski se zahvalio gostima iz Kine za utiske o novoj tehnologiji topljenja bakra i basenskim rudnicima.

“Drago mi je što je prvi čovek ovako velike kineske kompanije sa oduševljenjem izneo svoje impresije o RTB-u Bor. Međutim, istina je i to da nama nedostaje kapital za otvaranje sopstvenih rudnika i pun kapacitet nove topionice. Jer, prerada sopstvenog koncentrata donosi znatno veću zaradu od one koju ostvarujemo uslužnom preradom sirovine iz uvoza”, rekao je Spaskovski.

(Bor030 / Kolektiv)

4 KOMENTARA

  1. U RTB Boru je sve fantasticno i svi su impresionirani i odusevljeni….I zato nigde nikog nema da ga kupi…I zato bivsi premijer a sadasnji predsednik g.Vucic mora da moli ,kleci i preklinje Kineze da spasu RTB Bor… .I zato mora da spasava i Srbiju koja ..citat: ,, finansijski krvari ,, u Boru….I zato samo Kinezi mogu da spasu RTB Bor….I zato…i zato…i zato…I zato ovog Velikog Borskog Vezira Sosa Pasu…gledamo pedeset puta vise na ovom portalu..nego sve ostale Borane… njih 30 i kusur hiljada….zajedno…Tako da bi bilo dobro, a i krajnje je vreme ,da ovaj Portal Bor 030 dobije poseban i odvojen deo , autonomni Portal Sosa 030 …posvecen samo i iskljucivo Velikom Borskom Vodji…i njegovom liku i delu, misijama,vizijama ,velikim mislima ..kao i njegovim vernicima i sledbenicima…Bio bi to jedan svojevrstan,originalan,u svetu jedinstven,moderan,elektronski i i borski duhovni hram za sve njegove sledbenike .. I svima lepo..i demokratski…I nasi postovani g.Igor i ostali sa ovog portala…bi tako mnogo lakse , jasnije i profesionalnije vrsili svoju medijsku i gradjansku duznost …A sta se mora….mora se… .Pa nije Portal GRADA Bora….Bor 030 …u demokratskoj Danskoj ,Svedskoj, Holandiji..nego je u jedinom gradu u Srbiji koji nema status grada…u Boru.

  2. ЧУДО!

    Својевремено РТБ Бор су посећивали премијери и председници држава, министри и амбасадори. Сада челник комбината прима привредне делегације. У задњем периоду то су делегације фирми из Кине. Бојим се, када им Спасковски објасни привређивање, рударење и металургију бакра у РТБ Бор, збуњени више се не врате. Ова туристичка путовања назови кинеска делегација произвођача бакра Спасковски изнесе информацију да је продао РТБ Бор и то за баснословну цену. Он је раније објавио да комбинат, на ком је челу, вреди изнад милијарду евра. Да будем конкретан стварна вредност РТБ Бор је око четиристотина милиона долара, а дуговања изнад милијарду сто милиона евра. Тим цифрама, ако сме, презентираће свом шефу. Можда се деси да се и опече!

  3. Још један хвалоспев челника РТБ Бор. Он је изјавио да до краја године Кинези улазе у РТБ Бор. Добро је што није их задржао да уопште не излазе, овако он их је збунио резултатима и успесима са производњом и профитом. па се поставља питање да ли ће они наћи свој интерес у компанији која бајковито послује и неће им бити јасно зашто се онда продаје. У осталом, све ће се чути, a да ли ће се исплатити пузање ΛV пред кинеским државницима?

  4. RTB BOR U KINESKOJ FAMI?

    Kako to gordo zvuči: Kinezi spašavaju istočnu Srbiju. Problem sa RTB Borom je nastao kao epilog dugogodišnjeg partijskog kadrovanja nesposobnih kadrova, a najgori menadžment je ovaj koji vlada od 2008. godine na čelu sa čarobnjakom Spaskovskim koji i sam ne zna na koliko stranaka doleteo i preleteo. Sada je u SNS i sa rukovodstvom te stranke vedri i oblači sa svim i svačim u RTB Bor u vezi njegovoj propašću. Čelnik RTB Bor, kao alhemičar, jedno vreme svaku supstancu je poistovećivao sa zlatom, pa su rudnici Čoka Marin, Kriveljski kamen (mada je krečnjački teren, gde ne postoji zlato ni u tragovima), Borska reka, Čukaru Peki i drugih izjavljivao je da su to budući rudnici zlata. Investiranje u novoj liniji za topljenje u topionici više od trista miliona evra, investiranje u nekvalitetnoj rudarskoj opremi. Najbogatija ležišta bakra (i zlata) u istočnoj Srbiji data na istraživanje i eksploataciju stranim kompanijama, a Boru ostavljena siromašna nalazišta ruda sa ispod 0,3% Cu. RTB Bor-u je potreban spas od nesposobnih i kleptomanskih menadžera koji uništavaju i “prle” sve što dotaknu. Vlast na čelu sa ΛV ne ume da efikasno upravlja javnim i državnim preduzećima, tako vodi i državu. Mora se prekinuti začarani krug upropašćavanja državne imovine, kukanja, puzanja i klečenja pred našim porobljivačima i onda prodaja u bescenje umesto da unapređuje i uvećava vrednost državne imovine. Ovako neumorno čekamo da se Kinezi smiluju i da nas spase od nas samih.

OSTAVITE KOMENTAR:

Please enter your comment!
Please enter your name here