GG „Izbor postoji – Irena Živković“ – Odbijanje liste nezakonito

Grupa građana „Izbor postoji – Irena Živković“ podnela je danas Upravnom sudu u Beogradu tužbu protiv Izborne komisije opštine Bor zbog odbijanja da im proglasi izbornu listu.

U GG „Izbor postoji – Irena Živković“ smatraju da im Izborna komisija osporava pravo da učestvuju na lokalnim izborima, zakazanim za 4.mart, i pored toga što su u predviđenom roku ispunili sve što je od njih traženo.

Naime, Izborna komisija im je osporila listu navodno jer nisu u skladu sa Sporazumom o formiranju GG „Izbor postoji – Irena Živković“ od 24.januara uskladili i obrasce izborne liste, saglasnost nosioca izborne liste da bude njen nosilac, izjavu kojom se prihvata kandidatura za odbornika, spisak birača koji podržavaju listu i izjavu birača.

„Osporavaju nam Sporazum koji nije bio pravilno napisan. Dali su nam 48 neradnih sati da to ispravimo. Mi smo ipak to uspeli da uradimo, predali smo Aneks na Sporazum, a Opštinska izborna komisija nam je izdala rešenje u kom piše da Izborna komisija opštine Bor nije zalazila u razmatranje podnetog Aneksa, već je konstatovala na osnovu Sporazuma“, istakla je na konferenciji za novinare Irena Živković.

Irena Živković tvrdi da je baš ta činjenica da Komisija nije razmatrala podneti Aneks u potpunosti nelegalna, iako su takvi slučajevi zabeleženi i kod mnogih stranaka, grupa građana i pokreta kojima je priznata izborna lista, upravo na osnovu Aneksa.

U ovoj grupi građana navode i da je dokument koji Izborna komisija osporava potvrdio svojom izjavom jedini ovlašćeni notar u Boru, a svoje stručno mišljenje dala su i  dva advokata, predstavnika Komore.