Gimnazijalci predstavom „Svet“ oduševili borsku publiku [FOTO]

Sinoć je u sali Muzičke škole „Miodrag Vasiljević“ u Boru pred mnogobrojnim Boranima odigran komad „Svet“ Branislava Nušića, a u izvedbi učenika 4. godine Gimnazije „Bora Stanković“ u Boru. 

Drama „Svet“ iz 1906. godine je komad koji se se bavi moralnim, društvenim i porodičnim problemima.

Borski gimnazijalci, sinoć, jasno su pokazali kako jedan skroman i patrijarhalan čovek pokušava da sačuva integritet i samostalnost svog, ali i života svoje porodice od “sveta”, odnosno od svih onih malograđana i građana koji se lažno dobronamerno, a u stvari gotovo pakosno, upliću u tuđi život.

Iako traje čak dva sata, predstava “Svet” u kojem su glavne uloge tumačili: Milan Radoičić, Anja Stanojković, Milena Mladenović, Bojana Petković, Nemanja Stefanović, Milica Šainović, Marijana Kitić, Nemanja Dervišević, Aleksandra Vladić, Ivona Lazić, Vasilije Blagojević i Petar Radivojević, držala je pažnju mnogobrojne publike.

Tumačeći ovaj kompleksan Nušićev tekst, u režiji nastavnice Sandre Živković, gimnazijalci su publici jasno i nedvosmisleno prikazali i samu pouku i poentu našeg čuvenog pisca Branislava Nušića, čija su dela i danas, posle osam decenija, vrlo aktuelna.

Zato je i pokušaj borskih gimnazijaca da predstave publici priču o javnom i privatnom, o malograđanštini i umišljenim kodeksima ponašanja, vredan svake pažnje i zaslužuje i aplauz i još koje izvođenje.