Glasno za omladinu sumnja u zloupotrebu prilikom izbora najboljeg ponuđača za izgradnju nove toplane u Boru

Grupa građana „Glasno za omladinu“ (GZO) izdala je saopštenje u kome izražava zabrinutost u vezi sa javnom nabavkom za izgradnju nove toplane u Boru. Iz političke opcije tvrde da su uslovi tendera postavljeni na način koji daje prednost određenim ponuđačima, uključujući firme koje su povezane sa vlastima na republičkom nivou.

 

Prema saopštenju „Glasno za omladinu“, Borani se suočavaju sa dugotrajnim problemima grejanja, dok je gradska toplana bila predmet kontroverzi i sumnjivih postupaka godinama unazad, kao da pored subvencija iz budžeta problemi ostaju nerešeni.

„Građani Bora već duži vremenski period nemaju kvalitetno grejanje, a Toplana Bor je “zlatna koka” za sve vlasti kada su u pitanju malverzacije. Sadašnja SNS vlast daje milijarde za subvencije ovog javnog preduzeća, a stvari ostaju iste. Tačno je da problemi Toplane nisu od dolaska SNS-a, već su tu preko 30 godina – i uvek su se nalazili izgovori, a jedan od najbizarnijih je bio da su izmenjivače toplote pojele bakterije“, piše saopštenju.

GZO kritikuje uslove tendera, kojim se zahteva da ponuđači poseduju specifične softvere, uključujući AutoCAD, Caesar II, E-plan i TOWER-Expert-Radimpex-Program, za različite tehničke zadatke.

„Nejasno je zašto gradska uprava traži specifičan softver određenog proizvođača, kada postoje i drugi softver različitih proizvođača iste namene (recimo Caesar II je program za analizu napona u cevovodu, a takvih softvera drugih proizvođača ima dosta).

Isto su se pitali i zainteresovani ponuđači, te im je Gradska uprava grada Bora šturo odgovorila sa: ”Za objekte ovakvog značaja uobičajena je primena ovakvih softvera i ostajemo u svemu prema našim uslovima za primenu odgovarajućih softvera““, navodi se u saopštenju.

Nakon završetka tendera 3. novembra, ugovor za izgradnju nove toplane je dodeljen grupi ponuđača, uključujući „Termomont DOO Beograd,“ „GASTEH DOO,“ „MIK Projekt DOO Beograd,“ „Termoenergo inženjering DOO,“ i „Thermo Green.“ Vrednost ovog ugovora sa PDV-om iznosi 1.298.041.539 dinara.

Iz GZO kažu da je zabrinjavajuće to što je „Termomont DOO Beograd“ povezan sa Aleksandrom Vučićem, predsednikom Republike Srbije, i da je bio uključen u izgradnju kovid bolnica tokom pandemije. „Glasno za omladinu“ ističe da su takvi projekti podigli sumnje u transparentnost i poštenje tendera.

Ova politička opcija zahteva od gradske vlasti da detaljno objasne kriterijume tendera i izbora ponuđača, posebno u vezi sa specifičnim softverima. Takođe, postavlja pitanje zašto je firma koja je povezana sa vlastima dobila ovaj ugovor, tražeći odgovore od gradonačelnika Aleksandra Milikića.