Godinu dana bez Bobane…

Danas se navršilo godinu dana od smrti višestruke evropske šampionke u streljaštvu Bobane Momčilović Veličković.

Bobana je tragično preminula 21. juna 2020. godine u 31. godini usled komplikacija nakon porođaja.

Grad Bor je nedavno Sportskom centru dao ime „Bobana Momčilović Veličković“, a pored ulaza u streljanu oslikan je mural sa njenim likom.

Rođena je 25. januara 1990. godine u Boru, a streljaštvom je počela da se bavi sa devet godina.

Kao članica kluba „Bor 030“ osvojila je sve što se moglo osvojiti na domaćim takmičenjima, a bila je i jedna od najboljih svetskih takmičarki pištoljem u 21. veku.

Na Olimpijskim igrama učestvovala je dva puta, u Londonu 2012. i Rio de Žaneiru 2016, na kojima je osvojila sedmo mesto vazdušnim pištoljem.

Bila je višestruki šampion Evrope, a 2014. u Granadi se okitila i titulom svetskog prvaka.

U svom poslednjem nastupu za reprezentaciju Srbije na Evropskom prvenstvu vazdušnim oružjem krajem februara i početkom marta 2020. godine u Vroclavu, ubedljivo je osvojila zlatnu medalju u pojedinačnoj konkurenciji i dala je veliki doprinos u osvajanju ekipne titule srpskog nacionalnog tima i sa dva zlata postala jedna od najuspešnijih učesnica takmičenja u Vroclavu.

Olimpijski komitet Srbije je nagradu namenjenu najboljim mladim sportistima nazvao po Bobani. Posthumno je proglašena za najbolju sportistkinju 2020. godine po izboru OKS, Teniskog saveza i domaćih sportskih novinara.

(Bor030 / Tanjug)