Gorska služba spasavanja organizovala u Zlotu vežbu [FOTO]

U Zlotu je, u organizaciji Gorske službe spasavanja Srbije, minulog vikenda održana pokazna vežba spasavanja povređenog iz speleološkog objekta Hajdučica.

Pokazna vežba u organizaciji Gorske službe spasavanja Srbije (GSS), a uz podršku Grada Bora, proteklog vikenda  u okolini Zlota okupila je članove tima GSS, ali i pripadnike Vatrogasno-spasilačke jedinice grada Bora.

Plan vežbe bio je da iz jame duboke 150 metara spasu povređenu osobu po pozivu za pomoć koji je upućen Gorskoj službi spasavanja Srbije.

Čitava ova vežba, koja je podrazumevala realan scenario spasavanja od poziva, dolaska na teren, preko formiranja spasilačkih ekipa na površini i u jami, do koordinacije sa članovima tima, baze, logističkim i ekipama za površinski transport, trajala je osam časova.

“Mislim da su ove vežbe od izuzetne važnosti za Gorsku službu spasavanja jer se, pored uvežbavanja same tehnike spasavanja, produbljuje i saradnja sa drugim službama kako bi zajedničkim snagama što bolje reagovali pri pružanju pomoći ugroženima”, rekao je Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora koji je prisustvovao vežbi spasavanja „povređene osobe“ koja je iz jame izvučena u roku od četiri sata.

Milikić je sistem traganja i spasavanja ocenio kao odličan a učesnike pohvalio da spremno reaguju u skladu sa situacijom.