Gostujući Muzej „Dom Jevrema Grujića” predstavio svoju virtuelnu postavku učenicima ETŠ

U okviru društveno odgovornog projekta Eurobank Direktne „Škola kao nacrtana za Vas”, učenici treće godine Ekonomsko – trgovinske škole u Boru mogli su da vide virtuelnu postavku Muzeja „Dom Jevrema Grujića”.

„Dom Jevrema Grujića” je prvi privatni muzej u Srbiji, inače jedan od najstariijih spomenika kulture koji 2015. godine otvoren za javnost i predstavlja jednu od najdinamičnijih kulturnih institucija u Beogradu.

U saradnji sa kompanijom „Eurobank Direktna”, prema rečima direktorke Muzeja „Dom Jevrema Grujića”, Branke Conić, odlučili su da ove godie pokrenu zajednički projekat koji se zove „Putujući muzej”, odnosno muzej koji dolazi na vrata onih koji su željni da čuju i vide umetnost.

„Ekonomsko – trgovinska škola u Boru je prva koja će imati priliku da vidi naš program koji pripremamo već dugo. Ideja je da predstavimo neka od najznačajnijih dela iz Doma Jevrema Grujića, kao što su čuvena dela Steve Todorovića, među kojima je i „Srpska Mona Liza”, dela Paje Jovanomiva, Uroša Predića. Zatim predstavićemo kraljevske darove, originalan stilski nameštaj, neke interesantne predmete iz kolekcije, kao što je najstarija sačuvana bela venčanica”, objašnjava Conić.

S druge strane, dodaje ona, žele da ovaj program prilagode i da vide kako deca razmašljaju o vrednosti umetničkih dela danas, šta je umetnost danas, u kom pravcu se razvija, kako osavremeniti muzejske postavke, šta deca misle o tome, zato što su, kako kaže, oni budući konzumenti umetnosti i posetioci muzeja.

„U saradnji sa našim partnerima iz Centra „Artistiko”, imaćemo i praktični deo u kojem će deca imati priliku da dovršavaju neka od remek-dela naše umetnosti, pa tako i jedan crtež Paje Jovanovića na kojoj je predstavio svoju suprugu Muni. Takođe imaće priliku da uče o brendiranju i daćemo im zadatak da naprave svoj logo”, ističe Conić.

Osim ovoga, za vrtiće organizuju „Putujući muzejčić”, a imaju i muzejske predstave koje gostuju po Srbiji. Jedna predstava je o Koko Šanel, a druga je istorijska i zove se „Dve žene i jedan rat”.

Aleksandra Džaferović, rukovodilac Službe korporativne komunikacije kompanije Eurobank Direktna kaže da su, nakon prošlonedeljne donacije računarske opreme i gostovanja pisca i novinara Vanje Bulića, danas u prilici da deci priže još jedno intersantno dešavanje, odnosno postavku Muzeja „Dom Jevrema Grujića”.

„Projekat „Škola kao nacrtana za Vas” se finansira korišćenjem humanitarne kartice pod nazivom „Eurobank Direktna Veliko srce”. Svakim korišćenjem ove kartice banka izdvaja deo prihoda i usmerava u ovaj projekat. U zavisnosti od toga koliko se novca usmeri na humanitarnu karticu, toliko se ekonomskih škola obnovi na godišnjem nivou”, ističe Džaferović.