Grad Bor dodeljuje subvencije građanima koji nisu priključeni na centralno grejanje

Na sednici Štaba za vanredne situacije doneta je odluka o sprovođenju konkursa za direktna davanja novčane pomoći građanima Bora čija domaćinstva nisu priključena na sistem centralnog grejanja.

Centar za socijalni rad će sutra raspisati poziv za građane koji će definisati uslove da svako domaćinstvo na teritoriji Bora koje se ne greje na gradsko centralno grejanje može ostvariti pravo na jednokratnu finansijsku pomoć u iznosu od 12 do 15 hiljada dinara, u zavisnosti od broja građana koji se budu prijavili.

„Neophodno je da se dokaže vlasništvo nad objektom rešenjem iz Poreske uprave ili rešenjem o nasledstvu, ugovorom o zakupu, a uz to je potrebna i važeća lična karta. Centar za socijalni rad će biti na terenu u svakom selu, svakoj mesnoj zajednici. Uključiće se i mesne zajednice koje će moći da primaju dokumentaciju i daju informacije našim sugrađanima. Naša ideja je da svi naši sugrađani koji se ne greju na centralno grejanje imaju i ostvare pravo na jednokratnu finansijsku pomoć za kupovinu drva, uglja ili plaćanje računa za električnu energiju, kako bi prebrodili ova teška vremena izazvana energetskom krizom”, ističe gradonačelnik Bora, Aleksandar Milikić.

Pravo na jednokratnu finansijsku pomoć imaće svi koji žive na teritoriji Bora, u prigradskim naseljima, u selu, kao i oni koji su u samom gradu, a koji se ne greju na centralno grejanje. Građani koji žive u gradu treba da donesu dokaz da se ne greju na centralno grejanje, odnosno da su isključeni sa sistema centralnog grejanja.

Građanima koji su priključeni na sistem centralnog grejanja, grad Bor je, preko Javno komunalnog preduzeća „Toplana”, obezbedio subvencije na taj način što će cena grejanja ostati ista, iako bi, zbog skoka cena energenata, ona trebala da bude znatno veća.

Narednim rebalansom budžeta grada Bora biće izdvojeno 100 miliona dinara za direktnu finansijsku pomoć građanima koji nisu priključeni na sistem centralnog grejanja.