Grad Bor obeležio danas svoju krsnu slavu Đurđic

1
651

U prisustvu velikog broja zvanica i gostiju Grad Bor proslavio je danas svoju krsnu slavu Đurđic. Povodom današnjeg praznika u hramu Svetog Velikomučenika Georgija Pobedonosca u Boru, služena je sveta arhijerejska liturgija.

Đurđic, praznik u znak sećanja na dan prenosa prenosa moštiju svetog velikomučenika Georgija iz Nikomidije u grad Lidu Palestinsku, Grad Bor obeležava kao svoju krsnu slavu.

Tim povodom, u zgradi Gradske uprave, rezanje slavskog kolača obavio je protonamesnik Radoje Mijović, starešina u hramu Svetog Velikomučenika Georgija Pobedonosca u Boru, prenevši prisutnima i pozdrave i blagoslove episkopa timočkog Ilariona.

Obeležavanju ovog praznika prisustvovao je veliki broj zvanica, predstavnika lokalne samouprave, ali i ustanova i javnih preduzeća.

“Mi danas u Boru imamo jednu veliku odgovornost i veliku brigu da brinemo jedni o drugima, da se okrenemo jedni ka drugima, da se volimo i poštujemo. Da zajedničkim snagama gradimo grad u kojem živimo”, rekao je gradonačelnik Bora, Aleksandar Milikić.

Povodom današnjeg praznika služena je i sveta arhijerejska liturgija u borskom hramu Svetog Velikomučenika Georgija Pobedonosca u Boru.

Ovom svetitelju su, inače, tokom godine, posvećena dva praznika, Đurđevdan na dan njegovom stradanja u vreme rimskog cara Dioklecijana, 23. aprila po julijanskom, odnosno 6. maja po gregorijanskom kalendaru i Đurđic u znak sećanja na dan prenosa moštiju Svetog Georgija u novi hram.

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR:

Please enter your comment!
Please enter your name here