Grad Bor podneo krivičnu prijavu protiv odgovornih zbog prekomernog zagađenja vazduha

4
1657

Zbog prekomernog zagađenja vazduha Grad Bor je podneo krivične prijave protiv odgovornih u Topionici bakra.

Već danima merne stanice u Boru beleže prekomerno zagađenje ​ sumpor-dioksidom, ali i PM10 česticama, veoma ​ štetnim i opasnim po zdravlje stanovnika.

Izmerene vrednosti višestruko premašuju dozvoljene, pa je tako u ponedeljak izmereno i do 1.969 mikrograma sumpor dioksida po metru kubnom, iako je dozvoljena vrednost 350 mikrograma.

Zbog višednevnog prekomernog zagađenja sumpord-dioksidom i drugim štetnim materijama Grad Bor podneo je krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu protiv odgovornih u borskoj topionici bakra koja posluje u sastavu Ziđina, kineske kompanije koja je pre dve godine privatizovala RTB Bor.

Kako je rečeno i nedavno prilikom diskusije o prekomernom zagađenju na poslednjoj sednici Skupštine, Grad je u više navrata upozoravao nadležne iz Ziđina na prekomerno zagađenje.

Svi su se složili oko činjenice da je Ziđin okosnica ekonomskog razvoja grada, ali da su zdravlje i bezbednost građana na prvom mestu.

U Osnovnom javnom tužilaštvu postupaju po krivičnoj prijavi i u toku je prikupljanje obaveštenja. Od republičkog inspektora u Ministarstvu energetike, razvoja i zaštite životne sredine zatražen je i vanredni nadzor kompanije.

U Boru, na mernoj stanici u gradskom parku, prekomerno zagađenje zabeleženo je u čak 18 avgustovskih dana, a najveći pik bio je 4. avgusta kada je izmereno više od 3.800 mikrograma SO2 po metru kubnom, čak 11 puta više od dozvoljenog.

Inače, za 19. septembar zakazan je i ekološki protest protiv prekomernog aerozagađenja, a borski ugostitelji su najavili da na dan protesta neće raditi od 10 do 12 sati.4 KOMENTARA

 1. 😀Posto je Bor sada GRAD Bor ….pa ima i GRADONACELNIKA ….koji UVEK MORA BITI I UZ ZA SVOJE GRADJANE… za ovo svaka cast g.Gradonacelniku g.Milikicu. I nije bitno da li gradjane Srbije truju Srbi ,Kinezi, Eskimi, Indinanci ,Nemci Amerikanci, Rusi….Ne mogu i ne smeju to da rade. Ako to ne razumeju na jedan nacin …razumece na jedan drugi nacin ! I to 100% .
  Jer nine dovoljno samo da Bor bude GRAD Bor.Jer GRAD Bor je prazno slovo na papiru ne postiji bez GRADJANA Bora…a ne podanika u i iz Bora. Tacka. . I ,,vreme podanika,, je izgleda pocelo da se ubrzano iseljava iz GRADA Bora. Bolje ono…nego Borani.
  I to je okrsaj ,,ili…ili ,,. Tu nema neresenog rezultata.
  I svako bodri svoje. I zato …
  Samo jako Borani…
  Glavu gore i ..samo jako.
  💪💪💪 .Pozz.iz 🚞

 2. Poštovani sugrađani, dok ovo pišem, već treći put danas širi centar se “filuje” dimom.
  Pitam: jesmo li ljudi, ili stoka, pa OVO trpimo? Ili mislite da na zdravlje vaše dece OVO ne deluje? Da li smemo da pravimo kompromise na štetu zdravlja svoje dece?
  A moderator neka pusti politiku i korektnost i neka objavi komentar. Zato smo dovde i dogurali.

 3. Umesto krivične prijave, efikasnije bi bilo da nadležna inspekcijska služba naloži obustavu rada postrojenja kojhe zagađuje. Tužilaštvo , ima veoma rastegljive rokove za postupanje, a uz to prikupljanje dokaza i sl. Pored toga krivična prijava može biti odbačena ili odbijena. Za to vreme vazdzh će i dalje biti zagađen.

 4. I GDE JE nova narodna poslanica iz GRADA Bora u Skupstini Republike Srbije ?
  Da brani pravo na zdravlje gradjana Bora?! Niti je vidimo niti je cujemo da se oglasila u ovoj kriticnoj situaciji i borbi za elementarno pravo na disanje gradjana GRADA Bora !?!? Sta ceka postovana gospodja nova poslanica ? Mozda neki veci i vazniji problem, temu i borbu ? Mislim da gospodja poslanica mora jos nocas, urgentno ,da ponovo procita svoja poslanicka prava, nadleznost i obaveze, kao i tekst poslanicke zakletve koju je javno polozila pre par meseci u Skupstini Republike Srbije. Ali ako je ,mozda,otisla negde po svoje misljenje , onda cim se vrati. Kad se vrati. Onda je kasnjenje potpuno opravdano. Mali li je Beograd…😀 I pozz.iz 🚞

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime