Grad Bor proslavio svoj Dan: 2019. u znaku jubileja [FOTO]

Polaganjem cveća na spomen obeležje nastradalima u Drugom svetskom ratu i svečanom akademijom u Muzičkoj školi „Miodrag Vasiljević“ obeležen je 3. oktobar Dan grada Bora.

Dan grada Bor, 3. oktobar ove godine u znaku je jubileja, 75. godišnjice od oslobođenja Bora u Drugom svetskom ratu. Upravo je ova godišnjica bila i povod za podsećanje na ratne godine, ali i pojedince koji su pali na braniku otadžbine, kako bi, istakao je predsednik Skupštine grada, Dragan Žikić, Bor danas izrastao u moderan grad.

“Između dve svečane sednice, Skupština je zasedala osam puta obrađujući ukupno 251 tačku dnevnog reda. Donete su mnoge odluke, rešenja i zaključci od interesa za funcioniranje grada, razvoja i infrastrukturnog uređenja u interesu javnih preduzeća i ustanova, kao i samih građana. Među mnogobrojnima treba posebno istaći odluku o budžetu grada Bora za 2019. godinu, Statut grada, odluku o izmeni i dopuni Poslovnika grada Bora kojim su stečeni uslovi za elektronsko vođenje sednica Skupštine”, rekao je, između ostalog, Dragan Žikić, predsednik Skupštine grada.

Gradonačelnik Bora, Aleksandar Milikić podsetio je na urađeno između dva Dana Bora, istakavši da su realizovani brojni razvojni i infrastrukturni projekti u gotovo svim oblastima delovanja i rada.

“Mnogo se radilo u ovom periodu od jednog do drugog Dana grada u 2018. i 2019. a ono što je meni za ponos jeste da smo spustili grad i svoje građane, da smo po prvi put napravili gradski, odnosno narodski budžet i da smo svakodnevno u kontaktu sa svima u selima, na ulici, u školi, u biblioteci, svuda gde je neophodno”, istakao je Milikić.

On se osvrnuo i na prekomerna zagađenja u Boru, ali i na planove oko otvaranja novog rudnika, rekavši da će samo njegovim otvaranjem moći da se uradi mnogo više nego do sada.

“Teška su vremena, jer danas imamo veliki pritisak zbog aerozagađenja koje postoji i ja zahtevam i razgovaram sa kompanijom ZiĐin da to reši i drago mi je da se to rešava, polako, ali se radi na tome. Teška su vremena i jer se otvara novi rudnik, tražiće promene u urbanističkom rešavanju nekih problema. Nakon svih teških vremena su dolazila lepa vremena, kada se sve rešava  i rešavaće se. Analize kažu da će se otvaranjem novog rudnika Čukaru Peki budžet grada uvećati za skoro četiri milijarde dinara. To je u odnosu na sadašnji budžet, još jedan budžet”, kazao je Milikić.

Svečanoj akademiji prisustvovali su brojni gosti iz zemlje i inostranstva, predstavnici republičkih i drugih ustanova i preduzeća, bivši čelnici lokalne samouprave Bor, predstavnici gradova i opština, delegacije bratskih i prijateljskih gradova Hmeljnicki (Ukrajina), Kriva Palanka (Severna Makedonija), Vulkan (Rumunija, kao i Denis Krugov, ataše za kulturu Ambasade Ruske Federacije u Srbiji i mnogi drugi.

“Pre 185 godina knjaz Miloš Obrenović prvi put je posetio Brestovačku banju, isto toliko je prošlo i od osnivanja Eparhije timočke. Osnovna škola “Petar Radovanović” u Zlotu proslavlja 180 godina postojanja. U decembru se navršava 155 godina od kada je Bor prvi put u istoriji postao samostalna lokalna samouprava. Ponosni smo što je prva seoska čitaonica otvorena u ovom kraju pre 150 godina, u Zlotu. Gimnazija “Bora Stanković” počela je sa radom pre 75 godina, a Muzička škola “Miodrag Vasiljević” pre 70”, podsetila je na svečanoj akademiji Simonida Gavrić iz Ustanove Centar za kulturu.

Grad Bor je i ovoga puta nagradio 12 najboljih učenika generacije borskih osnovnih i srednjih škola lap top računarima.

Kulturno-umetnički program u kojem su učestvovali Orkestar Kulturno-umetničkog društva Bor, vokalni solisti Marija Veljković i Jelica Nikolić, priredila je Ustanova Centar za kulturu.