Grad Bor radi na unapređenju bezbednosti u saobraćaju

Na sednici Saveta za bezbednost saobraćaja razmatrani su predlozi Programa za finansiranje unapređenja bezbednosti saobraćaja na putevima za 2022. godinu, kao i Strategije bezbednosti saobraćaja na putevima grada Bora sa Akcionim planom.

Strategiju za bezbednost saobraćaja uradio je Auto moto savez Srbije i, prema rečima predsednika Saveta za bezbednost saobraćaja, Danijela Aleksića, ona će biti izneta na raspravu na prvom narednom zasedanju Gradske skupštine.

„Ove godine imamo plan da završimo sve projekte koji nam trenutno nedostaju za uređenje zona škola, pre svega u selima, da bismo blagovremeno isplanirali i naredne godine otpočeli radove na saobraćajnoj infrastrukturi i kako bismo radili na otklanjanju problema koji su detektovani analizom o bezbednosti saobraćaja. Lokacije na kojima su postavljeni brzinski displeji su one koje je predvideo projekat, odnosno u blizini zona škola u okviru projekta uređenja zona škola. Tri brzinska displeja plaćena su milion i 350 hiljada dinara bez PDV-a”, objašnjava Aleksić.

U narednom periodu, dodaje on, očekuje se uređenje zona škola koje do sada nisu sređene, što podrazumeva postavljanje tehničkih sredstava koje regulišu brzinu kretanja vozila čime će se povećati bezbednost dece.

Video nadzor je rekonstruisan na mestima gde je ranije postojao, odnosno na bitnim raskrsnicama, a kako kaže Aleksić, s obzirom na to da se radi o savremenoj tehnici, njime se ne vrši samo kontrola saobraćaja, već sada može da se koristi i za javnu bezbednost jer doseže širi opseg, odnosno trotoare i javne površine.