Grad Bor za obrazovanje izdvaja 16 odsto ukupnog budžeta [VIDEO]

Ulaganje u obrazovanje, ali i u osavremenjavanje nastave, jedan je od prioriteta lokalne samouprave. Grad Bor za predškolsko, osnovno i srednjoškolsko obrazovanje iz godine u godinu izdvaja znatna sredstva.

Nova stolarija za OŠ „3.oktobar“; Foto: I. Mitrović (www.bor030.net)

Grad Bor je za rekonstrukciju školskih objekata, ali i za obezbeđivanje udžbenika, sredstava za rad, tekuće investiciono održavanje ove godine opredelio 16 odsto ukupnog gradskog budžeta.

Samo u 2019. oko osam miliona dinara uloženo je u rekonstrukciju fasade na zgradi Osnovne škole “Vuk Karadžić”. Lokalna samouprava finansirala je i zamenu stolarije u OŠ “3. oktobar”, a sa oko 1,2 miliona dinara i radove na tekućem održavanju jednog dela podova Ekonomsko-trgovinske škole.

“Zamenjena je i stolarija u Predškolskoj ustanovi “Bambi”. Za te namene je opredeljeno 8,8 miliona dinara. Nastavili smo dalje sa radovima na tekućem održavanju krova OŠ “Đura Jakšić” u Krivelju, područno odeljenje Gornjane a vrednost tih radova je približno dva miliona. Odradili smo nabavke za tekuće održavanje podova i plafona OŠ “Đura Jakšić” područno odeljenje u Bučju i za te namene opredelili nekih tri miliona dinara”, kaže Tamara Paunović, član Gradskog veća zadužena za obrazovanje.

Novi oluci za Gimnaziju i Tehničku školu; Foto: I. Mitrović (www.bor030.net)

Sva ulaganja urađena su u skladu sa iskazanim potrebama škola, a po prethodnoj proceni objekata kako bi se obezbedili kvalitetni i bolji uslovi za rad i učenika i zaposlenih.

„Na osnovu iskazane potrebe srednjih škola, Gimnazije i Tehničke škole, odradili smo zamenu oluka, vrednih oko milion i po dinara. Raspisali smo javnu nabavku za održavanje toaleta osnovne škole u Šarbanovcu, a ostalo nam je još da uradimo zamenu stolarije na Vrtiću „Crvenkapa“. Opredelili smo sredstva i raspisali javnu nabavku za novi Evropski vrtić. Tu je vrednost projekta oko četiri miliona dinara i  nastavljamo sa radovima do kraja godine, koliko nam vreme dozvoli“, dodaje većnica.

Kako bi učenicima boravak u školi učinili prijatnijim i bezbednijim, a učenje olakšali savremenim nastavnim sredstvima, nadležni su sa oko 11 miliona dinara finansirali nove školske klupe i stolice.

Besplatni udžbenici za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola; Foto: Ivan Mitrović (www.bor030.net)

Za učenike od prvog do četvrtog razreda kupljeni su i udžbenici, vredni oko 9,8 miliona dinara. Svi prvaci su dobili poklon od lokalne samouprave, a učenici generacija i laptop računare.

„Grad Bor ne samo što ulaže u objekte iz godine u godinu izdvaja sve više sredstava sa ciljem da se poboljšaju uslovi rada kako zaposlenima u školama, tako i učenicima. Kao jednu od potreba uvideli smo i pomoć roditeljima u kupovini udžbenika, što su znatna sredstva u budžetu jedne porodice. Bor može da se pohvali velikim brojem učenika koji postižu sve bolje i bolje rezultate, tako da za Dan grada kupujemo laptop računare kao poklon učenicima generacija svih osnovnih i srednjih škola, a nakon toga dodeljujemo im i novčane nagrade učenicima koji su i vukovci, a i učenicima koji osvoje neko od prva tri mesta na republičkim takmičenjima“, ističe Tamara Paunović, član Gradskog veća zadužena za obrazovanje.

Obrazovnim sistemom od predškolskog do srednjoškolskog nivoa, u Gradu Boru obuhvaćeno je više od 6.000 dece i mladih. Najviše ih pohađa borske osnovne škole, 3.479, dok je 1.517 srednjoškolaca.

Nadležni ističu da imaju nameru da u škole i obrazovanje mladih ulažu kontinuirano i svake godine proporcionalno više novca, kako bi mladima na prvom mestu pomogli da postanu uspešni, ali i da svoje znanje primene u sredini iz koje su potekli.


Objavljeni medijski sadržaj je nastao u okviru projekta “Život mladih u Boru – za ostanak i opstanak”, koji je sufinansiran iz budžeta grada Bora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.