Građani ne daju da se ukloni koš u naselju C-16

4
1733

Sa igrališta napravljenog od strane meštana u naselju Sunce (C-16), odmah pored ulice Crnovrških brigada, rešenjem Odeljenja inspekcijskih poslova Grada Bora trebalo bi da bude uklonjena čelična konstrukcija koša, čemu se omladina i ostali građani ovog naselja oštro protive.

Foto: Dejan Nikolić
Foto: Dejan Nikolić

Nakon neuspelog rušenja koša prošle srede, za četvrtak, 23. avgusta planirano je ponovno izvršenje postupka uklanjanja konstrukcije sa improvizovanog igrališta na kome, prema rečima meštana, mladi već blizu 20 godina provode svoje slobodno vreme.

Građani sa kojima smo razgovarali svesni su da koš nema odobrenja za postavljanje, ali i ističu da koš nikome ne smeta, te da su ga podigli u znak prkosa NATO bombardovanju 1999. godine i da su na njemu igrali čak i prvotimci KK “Bor-RTB”.

“Koš je postavljen na samom kraju parkinga i nikome već 20 godina ne smeta. Konstrukciju smo sami napravili, jer u našem naselju ne postoji nijedno igralište, za razliku od drugih naselja u Boru. Malo je bedno i ružno rušiti, a pritom ne ponuditi novo, ograđeno i bezbedno mesto za decu i mlade. Koš je simbol naselja C-16. U vreme bombardovanja ovaj koš prkosio je NATO granatama, tako da su se sve vreme tokom trajanja NATO agresije na njemu smenjivale generacije dece i starijih od jutra do mraka”, istakao je za naš sajt Dejan Nikolić, meštanin ovog naselja.

Inače, u znak protesta, za 23. avgust, a kada je najavljeno uklanjanje koša, zakazan je i građanski protest od 8 časova. Tom prilikom, Dejan Nikolić dodaje i da je podrška inicijativi stigla od velikog broja sugrađana iz drugih borskih mesnih zajednica, kao i od istaknutih gradskih košarkaških radnika.

Sa druge strane, kako su istakli za naš sajt u Odeljenju za inspekcijske poslove, problem je u tome što se konstrukcija nalazi na parkingu i podignuta je bez odobrenja. Takođe, kako je istakao zamenik načelnika Odeljenja, Slobodan Stojčevski, niko od građana naselja ne želi da prihvati odgovornost za postavljanje, niti za uklanjanje konstrukcije, verovatno iz straha od sankcija.

“Prema podnetoj pisanoj predstavki meštana naselja Sunce, komunalna inspekcija reagovala je na osnovu žalbi da se košarkaškom loptom oštećuju automobili na obližnjem parkingu, kao i da su 3 deteta u prethodnom periodu udarena od strane vozila, koja često voze neprikladnim brzinama ulicom Crnovrških brigada. Naime, ulica pored koje je smešten koš pravac je kojim omladinci često testiraju brzine svojih automobila, zbog čega su u prethodnom periodu stanovnici ovog kraja tražili i postavljanje ležećih policajaca. Nažalost, taj zahtev im nije odobren, ali, opet, to nije u našoj ingerenciji”, rekao je za Bor030 Slobodan Stojičevski, zamenik načelnika Odeljenja inspekcijskih poslova Grada Bora.

Slobodan je istakao i činjenicu da omladina u ovom kraju neće ostati bez igrališta i da bi u saradnji sa načelnikom Odeljenja za urbanizam, građevinske i komunalne imovinsko-pravne i stambene poslove trebalo u narednom periodu da se osposobi teren “Šumice” pored ZOO vrta.

“Trenutno kod zoološkog vrta postoji teren, koji je izgradnjom samog ZOO vrta oštećen. Njega u saradnji sa Odeljenjem za urbanizam do septembra meseca planiramo da asfaltiramo i postavimo nove koševe. Što se zaštitne ograde tiče, procenićemo još da li će biti neophodna. Za sada nam je neki plan da to završimo do septembra, ali ne možemo još ništa sa sigurnošću da potvrdimo”, dodao je Slobodan Stojčevski.

4 KOMENTARA

  1. Ah stari problem dok se ne podmiti neka birokratska fukara visice vam nad glavom i maltretirace decu i gradjane ….ja bi mu koske polomio …dosta bre vise idiotizma pustite decu da bacaju trojke ko zna mozda ce neki klinac odavde da zavrsi u NBA i svi ce biti ponosni i reci mali je sa onog kosa sto smo se bili sa inspekcijom i murijom kad su doslli da ga ruse…

  2. Eve vam ga GRAD BOR!!!
    U ulici gde zivim je postavljen znak za zabranjeno parkiranje. Doslovno niko nema garazu te moraju na ulicu ostavljati automobile. Sad cekamo “pauka” da stigne u grad pa lepo da nosi nezakonito parkirane automobile.
    Pozdravlja vas KIJA KOCKAR, pita da li moze da peva i za novu godinu, jer kako navodi jako jok se dopao vatromet, pa ne bi da propusti! 😂

  3. Lepa inicijativa građana, međutim ljudi znate li koliko je terena srušeno od vajkada u Boru, teren iza FOD-a gde su nastali prvi borski sportisti je srušen i nista se nije desilo, sve se zaboravilo. Ne samo tereni, trg koji je bio prelep je srušen, čemu onda rasprava, srusice se i koš na parkingu iako on mnogima znači puno, on je trenutno prepreka u izvođenju određenih planova. Stoga ostavimo im neka rade svoj posao, a na nama ostaje da se edukujemo i promenimo mentalitet koji je sada na snazi koji podržava nerad i neznanje. Pogledajte samo decu koja za čitavu godinu ne pročitaju makar jednu knjigu. E to je pravi problem a ne koš. Biće drugih koševa verujte mi.

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime