Gradski odbor SSP u Boru pruža podršku građanima u ostvarivanju socijalnih prava

Gradski odbor Stranke slobode i pravde (SSP) u Boru održao je konferenciju za novinare na kojoj su istakli neka od problema sa kojima se suočavaju građani prilikom ostvarivanja socijalnih prava.

Irena Živković, narodna poslanica i predsednica Gradskog odbora SSP u Boru, obratila se javnosti povodom učestalih pritužbi građana na odbijanje zahteva za socijalne povlastice i pomoći od strane nadležnih ustanova i institucija.

„Građani su nas više puta kontaktirali zbog problema sa ostvarivanjem socijalnih prava. Želim da ponovim neke važne informacije koje se često pogrešno tumače,“ izjavila je Živković.

Ona je kazala da nije tačno da korisnici tuđe nege i pomoći nemaju pravo na dečiji dodatak ili socijalnu pomoć jer se ove kategorije pomoći međusobno ne isključuju.

Živković je dodatno pojasnila da roditelji dece sa smetnjama u razvoju ne moraju da čekaju na upis u vrtić.

„Takođe, nije istina da morate da čekate na red da bi upisali detu u vrtić, ukoliko ono ima neke od smetnji ili teškoća, odnosno kašnjenje u razvoju i ukoliko stručno lice da pisanu preporuku da dete zbog daljeg napretka u razvoju, mora da pohađa vrtić,“ kazala je  narodna poslanica i dodala  da pravo na uslugu ličnog pratioca ne zavisi od zaposlenja majke, već je to podrška koju pružaju država i grad, bez obzira na ekonomski status porodice.

Miroslav Jovanović iz SSP-a osvrnuo se na dodatne socijalne usluge koje su dostupne građanima.

„Roditelji dece sa cerebralnom paralizom, kao i romska deca, imaju pravo na besplatnu mesečnu kartu u bilo kom pravcu unutar Srbije. Odrasli korisnici koji nemaju kontrolu fizioloških potreba imaju pravo na dve pelene dnevno“, rekao je Jovanović.

On je takođe istakao mogućnost ostvarivanja umanjenja troškova za struju, telekomunikacione usluge i toplotnu energiju, u zavisnosti od broja članova domaćinstva, visine primanja i zdravstvenog stanja korisnika.

„Prostorije stranke su otvorene za sve zainteresovane građane svake srede od 17 do 19 časova, a na vratima su istaknuti kontakt brojevi za dodatne informacije,“ poručili su iz SSP-a.