Gradsko veće usvojilo Pravilnik o merama energetske sanacije porodičnih kuća, stanova i stambenih zajednica

Članovi Gradskog veća grada Bora su na današnjoj senici usvojili Pravilnik koji definiše mere energetske sanacije za porodične kuće, stanove i stambene zajednice za koje su građani Bora iskazali najviše interesovanja.

Za ovu namenu grad Bor je, u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike, izdvojio 18 miliona dinara, a, prema rečima člana Gradskog veća, Igora Jankovića, najbitnija jeste mera zamene postojeće stolarije, kako za stanove, tako i za stambene zajednice.

„Osim ove mere, predviđena je i nabavka i gradnja novih fasada. Zatim, ostavljanje novog krovopokrivača i hidroizolacionog sistema, ali samo ukoliko je postojeći oštećen. Postoji mogućnost nabavke i ugradnje kotlova na prirodni gas i/ili biomasu. Dajemo mogućnost zamene kompletne toplotne mreže i radijatora. Takođe, građani mogu da zamene ili ugrade nove toplotne pumpe sa instalacijama. Poslednja mera, koja može biti podržana od strane grada i Ministarstva, jeste ugradnja solarnih panela za pripremu potrošne tople sanitarne vode”, objašnjava Janković.

Nakon usvajanja Pravilnika, biće raspisan javni poziv za privredne subjekte, a potom i za same građane, tako da će, dodaje Janković, krajem juna ili početkom jula građani moći da apliciraju za ove mere.