Gradu Boru i Srbiji 450 miliona dolara od rudne rente i poreza?

0
620

Kanadska kompanija Nevsun, koja ispituje nalazište bakra i zlata Čukaru Peki kod Bora, saopštila je danas da se procenjuje da će Srbija i Bor imati 450 miliona dolara direktnu korist od rudne rente i poreza.

Foto: Ivan Mitrović (www.bor030.net)

U toj kompanija, koja u Srbiji posluje preko firme Rakita eksplorejšn (Rakita Exploration) agenciji Beta su rekli da je “projekat Čukaru Peki u potpunosti u skladu sa dugoročnim planom i strategijom Vlade Srbije da poveća udeo rudarskog sektora u bruto domaćem proizvodu (BDP) na pet odsto”.

Kineska kompanija Ziđin majning koja je nedavno kupila Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor objavila je da pregovara o preuzimanju Nevsuna za 1,41 milijardu dolara, a stručnjaci smatraju da je to strateški potez Kineza i da bi moglo da ubrza otvaranje rudnika bakra i zlata na lokaciji Čukaru Peki.

Na pitanje koliko će Nevsun uložiti u istraživanje nalazišta Čukaru Peki i da li će te planove promeniti ponuda Ziđina naveli su da kompanija Rakita nastavlja sa radovima na izgradnji istražnog niskopa (podzemnih jama).

“Ukoliko se promeni vlasnička struktura novi vlasnik će doneti odluku o eventualnoj izmeni postojećih planova”, navode u Nevsunu.

Rakita, kako ističu, “nastavlja realizaciju aktivnosti prema planu i u skladu sa dogovorenom dinamikom rada”.

“Procenjuje se da su rezerve u Gornjoj zoni nalazišta Čukaru Peki oko 46,15 miliona tona rude, sa sadržajem bakra od 2,71 odsto i zlata od 1,70 odsto”, navode u Nevsunu.

Ističe se da planirana kapitalna investicija Nevsuna za razvoj projekta Čukaru Peki i početak eksploatacije 2022. godine iznosi približno 590 miliona dolara, a da će životni vek rudnika biti oko 17 godina.

Procenjeni profit koji se očekuje da će biti ostvaren razvojem Gornje zone projekta Čukaru Peki iznosi, kako je navedeno, 1,3 milijarde dolara.

(Beta)

OSTAVITE KOMENTAR:

Please enter your comment!
Please enter your name here