Grejanje u Boru krajem sledeće nedelje

0
17

Povodom problema sa početkom grejne sezone u Boru, rukovodstvo Toplane je danas  u press centru Ist Medije održalo konferenciju za novinare na kojoj je objašnjeno u kakvoj se situaciji nalazi borska Toplana.

Povodom problema sa početkom grejne sezone u Boru, rukovodstvo Toplane je danas  u press centru Ist Medije održalo konferenciju za novinare na kojoj je objašnjeno u kakvoj se situaciji nalazi borska Toplana.

 

Po rečima direktora Borske Toplane Dragoslava Nikolića, tenzija koja je podignuta kada je predsednik Opštine Bor izašao u javnost sa nekim informacijama potupno bespotrebna.

“Rukovodstvo Toplane nikada nije htelo da se sukobljava sa Opštinom već je želja bila da se sa ovim problemom zajednički izborimo. Ono što nas je pogodilo jeste izjava predsednika da on nije znao da Toplana nema i da ne može da nabavi Energente. Najviše nas je izritirala izjava predsednika opštine da Toplanu mogu da vode deca iz osnovne škole. Toplanom ne mogu da upravljaju osnovci jer to je jedno složeno preduzeće koje greje 85 hektara stambenog i poslovnog prostora. Naša Toplana je jedna od najvećih u Srbiji i Toplanom rukovode poznati profesionalci“, rekao je Nikolić.

Postoji dokumentacija koja je svima dostupna i u kojoj se hronološki vidi kako je tekla reakcija vezana za problem grejanja u Boru. Postoji jedno veoma interesantno pismo koje 27. marta ove godine poslato Vladi Republike Srbije na kojem su se potpisali sindikati Bora i Majdanpeka, Načelnik Borskog okruga i predsednici Bora, Negotina, Majdanpeka i Kladova. U tom pismu se na vreme traži da se država uključi u problem rešavanja javnog sektora jer se u lokalu rešenja ne mogu pronaći”, navodi direktor Toplane.

Nikolić se i ostvrnuo na dugovanja Toplane – “Naše najveće obaveze su prema EPS-u za isporučenu električnu energiju i za isporučen Kolubarski ugalj, te obaveze se godinama ne servisiraju i one ovog momenta prelaze 320 miliona dinara. O ovom problemu je predsednik Rankić pismenim putem obavešten još 10. juna ove godine. U istom dokumentu je Predsednik Rankić obavešten da je Toplana nemoćna u rešavanju ovog problema i da se moraju uključiti privredno okruženje i institucije Republike Srbije. Ukoliko Opština plati svoje obaveze Toplani koje iznose 76 miliona dinara prevazišli bi se finansijski i tehnički problemi”.

Opština nije plaćala svoje obaveze prema Toplani poslednje dve godine, naveo je gospodin Nikolić.

Danas je od državnog sekretara za rudarstvo u borsku Toplanu stigla informacija da će isporuka uglja krenuti put Bora u ponedeljak i da se početak grejanja očekuje krajem sledeće nedelje. Toplana će na upravnom odboru doneti odluku kojom će gradjani Bora biti oslobodjeni plaćana za period u kojem nisu imali grejanje.

“Dugoročno rešavanje problema opštine Bor zahteva veliko angažovanje države. To se upravo traži u pismu koje je poslato srpskoj Vladi. Traži se da se malo ozbiljnije zagrebe i da se vidi šta se desilo sa Opštinom Bor. Zašto su u Boru velike dubioze sa javnim sektoru i sta se dešava sa opštinskim bužetom. Ovde je problem sasvim drugačiji od problema drugih opština i priča o tome mora da se otvori, istakao je Dragoslav Nikolić, direktor Borske Toplane i dodao da za trenutno stanje nije krivo rukovodstvo toplane već da su krive institucije sistema”. 

Borska Toplana u ovom trenutku duguje 389 miliona dinara dobavljačima i 238 milona dinara po osnovu kredita.

Prosek plate u Toplani je 36.214 dinara i mesečno se izdvaja oko 10 miliona dinara u bruto iznosu.

 

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime