Grudno odeljenje Opšte bolnice u Boru od sutra ponovo u kovid sistemu

Imajući u vidu da je epidemiološka situacija u Boru nestabilna i nepovoljna i ima tendenciju pogoršavanja, grudno odeljenje bolnice u Boru od 1. septembra ulazi ponovo u kovid sistem. Teži kovid pacijenti iz Bora, koji su poslednjih nedelja upućivani u Kruševac, od sutra će biti zbrinuti u borskoj bolnici.

Obrazlažući takvu odluku, direktor Opšte bolnice u Boru Goran Joksimović, rekao je da je cilj, pre svega,  rasterećenje kovid bolnice u Kruševcu, jer je ona popunjena 60 odsto kapaciteta.

„Na osnovu dogovora sa kovid koordinatorom za jugoistočnu Srbiju, konstatovali smo da je potrebno da rasteretimo Opštu bolnicu u Kruševcu. Vraćamo najpre grudno odeljenje u kovid sistem, a ukoliko bude bilo potrebe, proširićemo taj kapacitet. Prethodnih nedelja teži kovid pacijenti iz Bora upućivani su u Kruševac, a od sutra ćemo ih smeštati kod nas u Bor. Kao direktor Opšte bolnice u Boru apelujem na građane da se vakcinišu, jer se i u praksi vidi koliki je značaj vakcinacije. Zaraženi koji su se vakcinisali imaju mnogo blaže simptome od onih koji se nisu vakcinisali“, rekao je Goran Joksimović, direktor Opšte bolnice Bor.

U Boru je trenutno 136 aktivnih slučajeva virusne infekcije. Uzimajući u obzir ozbiljnost epidemiološke situacije u Boru, u pripravnosti je i borski Dom zdravlja.

„Ukoliko se poveća broj zaraženih, mi smo spremni da ponovo otvorimo kovid ambulantu u naselju Metalurg. I ja upućujem poziv građanima da se vakcinišu. Od 136 trenutno zaraženih, petoro je dece, i to dvoje predškolskog uzrasta“, istakla je Vesna Radosavljević, direktor Doma zdravlja u Boru.

Poziv građanima Bora da se vakcinišu uputio je i gradonačelnik Aleksandar Milikić, istakavši da je to uradilo oko 50 odsto građana.

„Veliki je broj zaraženih i taj broj se iz dana u dan povećava. Moramo nastaviti proces vakcinacije. Evo ja sam primio treću dozu vakcine i potpuno sam zdrav. Molim sve one koji se nisu vakcinisali da to urade“, poručio je Milikić.