Guvernerka: Srpske rezerve zlata 18,3 tona, srećna je država koja ima RTB Bor

5
210

Narodna banka Srbije (NBS) ima rezerve u zlatu od 18,3 tona, izjavila je danas guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković. Ona je na konferenciji za novinare rekla da se, od ukupnih rezervi zlata, 1,01 tona nalazi u Bazelu, a ostatak u Trezoru NBS.

Zlato

Tabaković je ocenila da će se nadležni organi u Srbiji još dugo i ozbiljno baviti pitanjem kako je od 46 tona u Bazelu ostala samo jedna tona zlata.

“Srećna je država koja ima RTB Bor, sa aspekta guvernera ja to moram da kažem. Kada Bor ostane bez finansijske podrške sa druge strane, onda su oni prinuđeni da prodaju svoje zlatne poluge, pa smo mi prošle nedelje kupili još tri”, izjavila je Tabaković.

Ona je rekla i da su devizne rezerve ove godine povećane za 85 miliona evra, na osnovu intervencija NBS, i dodala da je prosečni mesečni promet na devoznom tržištu od početka godine iznosio oko 590 miliona evra.

“Svaka reakcija NBS je dobro odmerena i ima jedini cilj da održimo finansijsku stabilnost i stabilnost deviznog kursa dinara, i da povratimo poverenje koje je poljuljano na finansijskom tržištu”, rekla je Tabaković.

(Beta / RTS / Bor030)5 KOMENTARA

  1. Ako je poruka za gradjane,postavite potpune podatke:46 tona je bilo tada ,pa datum.Zatim se po knjigovodstvenom stanju u Bazelu pojavljuje 1.01 tona.Transakcije od 46 do 1. 1 se lako mogu dobiti iz Bazela ,normalno ako zlato polagano na racun Drzave Srbije ili Rtb-a.I onda objavite ko je ,kada i koliko iznosio zlata iz Bazelskog trezora,pa istrazite gde i zasta je utroseno i eto racunice.Skoro da sam siguran da je sve legalno ,ali vi sa izjavama tipa”Drzaca ce se dugo i ozboljno baviti pitanjem….”stvarate atmosferu kriminalnih radnji.I mi postajemo detektivi,optuzujemo,prve koji nam padnu napamet i koje mrzimo,stvara se apatija i nepoverenje u narodu na osnovu neispitanih insinuacija.Govorim SAMO o ovom slucaju,o zlato koje je “nestalo”

  2. Sve i da je tako da je to zlato sublimiralo tj iz cvrstog stanja poluga nekud isparilo njegova vrednost u nepokradenoj kolicini je oko 1.35 milijardi dolara a Srbija trenutno duguje 26.419.741.896 i svake sekunde plus 68 evra……….

  3. Drzava NE ZNA gde su tone i tone i tone njenog zlata???! Zlata??? Zlata???Zlata??? Na desetine tona??? Na desetine.tona ??? U Briselu?U Banci u Briselu? Gde se zna gde je svaki eurocent,svaki list, papira,svaka cackalica..DA LI HALUCINIRAM ILI TO STVARNO PISE ???

  4. P.S. U Bazelu u Svajcarskoj banci..ne u Briselu…Da li bi neko iz RTB Bora od Borana ili Majdanpecana koji rade sa zlatom …bio ljubazan da nam ovde bar priblizno opise najstrozije sluzbene procedure …kontrole,presvlacenje, tusiranje…itd,itd,…Koje postoje vec decenijama…kako u Boru i Majdanpeku ne bi ,,nestao,,ni jedan jedini GRAM zlata. … Bilo bi nam svima dragoceno da to procitamo…Cisto da imamo jasne kriterijume i bolje razumemo tu malu razliku…izmedju 1 GRAMA I TONA i TONA ZLATA…Unapred zahvaljujemo.

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime