Hakeri? Koliko je to prisutno kod nas? Kako izbeći ovu vrstu nasilja?

U današnje vreme internet je nešto što je neophodno svima nama. Svi smo mi na neki način deo ovog velikog digitalnog sveta. Internet je jako korisna stvar sa bezbroj mogućnosti, ali da li se samo dobre stvari dešavaju? Sve je više internet nasilja. Od bezazlenih stvari do ozbiljnih krađa: Sve se više javlja pojam hakera.

Hakeri su osobe koje svojim veštinama uspevaju da ilegalno „ulaze“ u sigurnosne sisteme koristeći tuđe identitete. Ljudi su, u poslednje vreme, počeli da iznajmljuju hakere radi krađe tuđih lozinki ili „provaljivanja“ na razne društvene naloge.

Prvi hakeri su se, verovali ili ne, pojavili 1878. godine. Prvobitno su tim pojmom označavane neslane šale, a danas je to mnogo gore.
Sa razvojem tehnologije, prvi pravi hakeri su se bavili istraživanjem i pronalaženjem prečica na internetu bez uznemiravanja drugih. Sada oni „ciljaju“ velike korporacije, pa čak i države.

Koliko lako hakeri mogu da pristupe vašem nalogu?

  • Sigurno ste primetili da u nekim kafićima postoji besplatan WI-FI signal. Kada se povežete na mrežu kafića, hakerima je vrlo lako da putem nje, „zavire“ u vaš uređaj.

Kako se zaštititi?

  • Da li i vi imate istu lozinku za različite profile? Ako je „ DA“ vaš odgovor onda ste potencijalna meta hakera. Poželjno je da imate više različitih lozinki.
  • Skinite anti-viruse kako biste doprineli zaštiti.
  • Ignorišite reklame ili „ skočne prozore“.
  • Pri kupovini online, radite samo sa sigurnim stranicama.
  • Povećajte sigurnost čuvanja privatnosti na društvenim mrežama.

Autor teksta: Kristina Ilić

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Članak je deo programa koji organizacija “Bor030” realizuje na temu opasnosti na internetu i volonterizma, a u okviru projekta „Volonterizam: prava i odgovornosti“, koji sprovodi Omladina JAZAS-a iz Kragujevca, uz finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.[/box]