Hoće li nakon narednih izbora Bor konačno postati grad?

2
3

Gotovo pred svake izbore političari se utrkuju u izjavama da će u okviru njihovog mandata Bor povratiti davno izgubljeni status grada. Vlasti su se menjale, a i danas se ista obećanja samo nižu i predstavljaju uzaludno izgovorene reči onih koji bi da vladaju.

Prema Zakonu o teritorijalnoj organizaciji RS grad je teritorijalna jedinica koja predstavlja ekonomski, administrativni, geografski i kulturni centar šireg područja i ima više od 100.000 stanovnika. Posebni su slučajevi kada postoje određeni ekonomski, geografski ili istorijski razlozi, te se tada može utvrditi da je grad i teritorijalna jedinica koja ima manje od 100.000 stanovnika.

Ako pogledamo Bor, koji geografski gledano jeste grad, on itekako zaslužuje da to bude i administrativno.

Naime, posebni ekonomski, industrijski i urbani razlozi mu to u mnogome omogućavaju. Čak 90% toplificiranih stanova, kompletna vodovodna, kanalizaciona i putna infrastruktura su činjenice kojima se ne može pohvaliti baš svako mesto u Srbiji.

Glavni razlog koji Boru može doneti status grada jeste upravo jedna od najvećih rudarskih kompanija u širem regionu. Prema tome, kada bi Bor bio grad, svrstao bi se u onu grupu gradova koji su svoje statuse dobili kao posebni slučajevi.

Inicijativa je do sada bilo, ali bi nakon svake od njih Bor “izvisio” sa liste novoproglašenih gradova Srbije.

Tako su nas pre nešto više od godinu dana pretekle nekadašnje opštine Pirot, Vršac i Kikinda i postale administrativno gradovi.

Ostaje na kraju pitanje, koja to opcija pred naredne lokalne izbore ima snage da izvede ono što nijedna do sada nije uspela, a to je da vrati Boru status koji mu odavno pripada.

2 KOMENTARA

  1. Alo g.Mitrovicu..ne zamagljujte pricu i ne bavite se politikanstvom..PITANJE STATUSA GRADA JE PITANJE ZA OVU OPSTINSKU VLAST U BORU…I PRE SVEGA PITANJE ZA NOVOG PREDSEDNIKA OPZTINE G.MILEKICA…Koji to treba i moze da zavrsi za 1-2meseca najduze..kao sto su to izavrsili SVI GRADOVI u Srbiji osim Bora..Koji je JEDINI GRAD U SRBIJI KOJI NEMA STATUS GRADA..I JEDINI OKRUZNI CENTAR,OD NJIH 29KOJI NEMA STATUS GRADA…CENTAR BORSKOG OKRUGA….Ako g.Milikic to ne uradi..SVI znamo da ga je kao i mnoge pre njega…blokiraoRonaldo…i sve je svima jasno..i tacka. Iditei pitajte g.Milikica hoce lida vrati status grada Boru…ili nece…I to je sve…i vi TO odlicno znate,kao i SVI mi ostali.Tacka. Znaci ili pisite odlucno ,tacno i precizno o ovoj temi…ili nwmojte da pisete..Kakvi crni buduci lokalni izbori i slicno…To je obicno zamagljivanje,prolongiranje i zamajavanje…

  2. P.S…. ko ne veruje neka lista ovaj Portal unazad…Vec ste pisali SVE OVO…. Kao i odgovor tadasnjih celnika Opstine Bor..da cekaju novi Zakon jer po ovom ne mogu..bla,bla,bla…I vec je uvek isti besposleni lik…na ovom istom Portalu tada napisao da su TO OBICNE NEBULOZE I NEISTINE…I da samo za Bor Zakon ne valja…pa on JEDINI U SRBIJI NEMA STATUS GRADA..a za SVE OSTALE GRADOVE U SRBIJI JE TAJ ISTI ZAKON ODLICAN I IMAJU STATUS GRADA…Znaci mirate da odlucite da li je pvo Portal Bor 030…ili Ringispil Bor O3O…..Eto pobeze mi i tramvaj…a mnogima metro,brod…

OSTAVITE KOMENTAR:

Please enter your comment!
Please enter your name here