Hoće li opstati Brestovačka banja?

Od privatizacije Brestovačke banje prošlo je četiri godine a da ništa nije uloženo u dalji razvoj i revitalizaciju objekata i infrastrukture. Banja je izgubila status “turističko naselje četvrte kategorije” jer niko od nadležnih nije podneo zahtev Ministarstvu za turizam.


Na javnoj tribini održanoj u organizaciji Grupe Građana 55  govorilo se o analizi uspešnosti privatizacije D. P. Brestovačka Banja i njene mogućnosti za dalji razvoj turizma Bora.

Kao što već znamo, od privatizacije Brestovačke banje prošlo je četiri godine a da ništa nije uloženo u dalji razvoj i revitalizaciju objekata i infrastrukture. Samim tim je banja izgubila status “turističko naselje četvrte kategorije” jer niko od nadležnih nije podneo zahtev Ministarstvu za turizam, nakon prestanka važenja starog rešenja. Među odgovornima se nalaze novi vlasnik banje, firma “Trend” iz Jagodine i lokalna samouprava. Zakon o banjama obavezuje lokalnu samoupravu da preuzme odgovornost oko održavanja izvorišta lekovitih voda i zaštiti ih od zagađenja. To znači da lokalna samouprava treba da inicira Republičku inspekciju da, u skladu sa svojim nadležnostima (sanitarne, vodoprivredne i ekološke inspekcije), nalože mere sanacije zagađenja izvora i reke, kao i obezbeđivanje potrebnih dozvola za obavljanje zdravstvene delatnosti i odgovarajućih kadrova i opreme.

Pre dve godine podnete krivične prijave protiv najodgovornijih zbog nelegalne prodaje Brestovačke banje i do sada taj proces nije završen jer je slučaj zastao kod opštinskog suda u Negotinu. Takođe je opštinski javni tužioc iz Bora uputio peticiju Republičkom javnom tužiocu zbog odlaganja konačnog zaključka pokrenutih krivičnih dela.

Rekonstrukciju dvorca započela je Asocijacija za razvoj Bora ali pošto lokalna samouprava nije obezbedila neophodne dozvole kao i prilaz do dvorca i pristojan prostor za uređenje parka oko objekta, Asocijacija za razvoj Bora ne može da završi sanaciju dvorca, koji datira iz 1857. godine. U planu je da se od Opštinskog veća i Predsednika Skupštine opštine Bor, Srđana Marjanovića, zatraži razmatranje pitanja daljeg razvoja Brestovačke banje.

Nadamo se da će ova godina biti uspešna što se tiče uređenja Brestovačke banje i očuvanja dvorca, koji predstavljaju jedno od obeležja lepote borskog kraja.