Humanost na delu: Milenko predvodio trku borskim ulicama za pomoć Mariji Gambošević

Borski sportisti Milenko Janićijević i Nebojša Zaha Zahitović, zajedno sa pripadnicima beogradskog odreda Žandarmerije,tačnije Nezavisnog sindikata Policije, trčali su u subotu, glavnim gradskim ulicama kako bi podržali humanitarnu akciju prikupljanja pomoći za lečenje petnaestogodišnje Marije Gambošević.

Promociju humanosti i života u vidu trke bez takmičarskog karaktera predvodio je Milenko Janićijević, momak koji se bori sa teškom cerebralnom paralizom.

„U trenažnom procesu sam, pa mi ova trasa od oko šest kilometara nije bila mnogo naporna. Prijatelji iz Žandarmerije, koji me i inače prate na ovakvim akcijam su mi motiv više, uz njih ništa nije teško. Sugrađani koji su nas sretali dok smo trčali su pozitivno su reagovali i raduje me veliki broj poslatih SMS poruka za Mariju. Zahvalio bih se Gradu Boru i svima onima koji su na bilo koji način doprineli ovoj humanitarnoj akciji“, kazao je Janićijević.

Iz Udruženja Borci za Bor ističu da je tokom trke prikupljeno 49.620 dinara, od čega je 20.000 preko SMS poruka.

Za Marijino lečenje potrebno još novca

Marija je rođena 30.10.2008. godine. Dete je iz uredno vođene i kontrolisane trudnoće. Živela je uobičajenim životom i ništa nije ukazivalo na to da će imati ozbiljne zdravstvene probleme.

2018. godine Marija je napipala čvoriće na preponama i stomaku, nakon čega se uputila na detaljne preglede i dijagnostiku kako bi saznala uzrok. Nalazi su pokazali da je reč o dezmoidnom tumoru (fibromatoza) retkoj vrsti benignog tumora koji se širi velikom brzinom i zahvata ostale unutrašnje organe.

Porodica se već suočila sa velikim gubicima kada je Marijina sestra preminula od kancera u petoj godini života, a otac pre par godina od posledica srčanog udara.

Marija je uz podršku porodice uspela da ode na lečenje u Istanbul ali je operacija  planirana u maju 2022. godine morala da bude otkazana, a odlukom lekara lečenje je tada nastavljeno citostaticima što je dalo rezultaze smanjivanja tumora sa 32 cm na 16 cm čime su se stekli uslovi za hirurčku intervenciju za koju su joj hitno potrebna dodatna novčana sredstva.

Za dalje lečenje neophodna joj je pomoć svih nas da joj pomognemo svojim donacijama jer je operaciju potrebno uraditi što je pre moguće.

Sredstva su joj potrebna za operaciju, laboratorijske analize, lekove, suplemente, medicinski potrošni materijal kao i za putne troškove i smeštaj.

Zahvalnost onima koji podržali akciju

Dalibor Jović iz udruženja „Borci za Bor“ ocenio je da je akcija protekla uspešno i istakao je one koji su je podržali.

„Zahvalio bih se najpre Milenku Janićijeviću i Nebojši Zahitoviću, kao i četvorici pripadnika Žandarmerije iz Beograda koji su specijalno došli kako bi nas podržali. Zahvalnost upućujemo i štamparija „Grafomed trade“ koji su nam odštampali majice za učesnike. Hvala ćevabdžinici „Pink Panter“ koja je sponzorisala hranu, piće i dezert, kao i kafiću „Panta Rei“ koji je obezbedio piće i ispoštovao trkače“, zaključio je Jović.