I kineska kompanija na tenderu za RTB Bor

1
423

Za privatizaciju Rudarsko topioničarskog basena Bor zainteresovana je i jedna kineska kompanija, potvrdio je ambasador Kine Li Mančang.

Ambasador Kine u Beogradu Li Mančang istakao je gostujući na Radio Beogradu da se jedna kineska kompanija, ne precizirajući i koja, javila na tender za RTB Bor, koji je raspisala Vlada Srbije.

“Smatram da je to normalno i prirodno. Srbija ima zakone i propise na svetskom nivou, a sve kineske kompanije u Srbiji poštuju srpske propise, pa je tako i u slučaju RTB Bor. Nadamo se da će Srbija izabrati pravog partnera, koji će uspešno poslovati”, rekao je Li, obrazlažući da su kineske investicije u Srbiji trenutno vredne oko tri milijarde evra.

Tendersku dokumentaciju, po pisanju republičkih medija, otkupilo je do sada pet kompanija. Tender je otvoren do 20.avgusta.

Njime je predviđeno da vlasnik udela u RTB Bor dokapitalizacijom od najmanje 350 miliona dolara, može postati ona kompanija, koja je prošle godine ostvarila prihod od najmanje pola milijarde dolara i kojoj su u poslednjih 10 godina eksploatacija i proizvodnja bakra, ostalih obojenih i plemenitih metala pretežna delatnost.

Interesovanje za borski kombinat bakra pokazalo je do sada 11 kompanija  iz Rusije, Kine, Kanade, Turske i kazahstansko-evropski konzorcijum koje su u proteklih godinu dana potpisale ugovor o poverljivosti i koje su radile “Dju dilidžens”.1 KOMENTAR

  1. Влада и министар Антић треба да пожуре са избором стратешког партнера за РТБ Бор, док се не предомисле Кинези. Остали заинтересовани нису интересантни. Ако Соса, челник РТБ Бор, чека тај дан, када ће се наћи стратешки партнер, од 2008. године. Време је, ако се не изјалови, да му се испуни жеља и кеса парама. Он нема мерку, па постоји опасност да због својих (не)дела мало и одлежи.

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime