I kineska kompanija na tenderu za RTB Bor

Za privatizaciju Rudarsko topioničarskog basena Bor zainteresovana je i jedna kineska kompanija, potvrdio je ambasador Kine Li Mančang.

Ambasador Kine u Beogradu Li Mančang istakao je gostujući na Radio Beogradu da se jedna kineska kompanija, ne precizirajući i koja, javila na tender za RTB Bor, koji je raspisala Vlada Srbije.

„Smatram da je to normalno i prirodno. Srbija ima zakone i propise na svetskom nivou, a sve kineske kompanije u Srbiji poštuju srpske propise, pa je tako i u slučaju RTB Bor. Nadamo se da će Srbija izabrati pravog partnera, koji će uspešno poslovati“, rekao je Li, obrazlažući da su kineske investicije u Srbiji trenutno vredne oko tri milijarde evra.

Tendersku dokumentaciju, po pisanju republičkih medija, otkupilo je do sada pet kompanija. Tender je otvoren do 20.avgusta.

Njime je predviđeno da vlasnik udela u RTB Bor dokapitalizacijom od najmanje 350 miliona dolara, može postati ona kompanija, koja je prošle godine ostvarila prihod od najmanje pola milijarde dolara i kojoj su u poslednjih 10 godina eksploatacija i proizvodnja bakra, ostalih obojenih i plemenitih metala pretežna delatnost.

Interesovanje za borski kombinat bakra pokazalo je do sada 11 kompanija  iz Rusije, Kine, Kanade, Turske i kazahstansko-evropski konzorcijum koje su u proteklih godinu dana potpisale ugovor o poverljivosti i koje su radile „Dju dilidžens“.