IN MEMORIAM: Preminula Bobana Momčilović Veličković

4
11535

Višestruka evropska šampionka u streljaštvu Bobana Momčilović Veličković preminula je posle kraće i teške bolesti u Beogradu u 31. godini.

Bila je veliki borac, ali borbu za život je, nažalost, danas izgubila.

Bobana Momčilović Veličković je rođena 25. januara 1990. godine u Boru. Streljaštvom je počela da se bavi sa devet godina u rodnom gradu i bila je članica kluba Bor 030. Prvu medalju na velikim međunarodnim takmičenjima osvojila je 2007, kada je na Evropskom prvenstvu u Dovilu izborila bronzu vazdušnim pištoljem u juniorskoj konkurenciji.

Vrlo brzo dokazala je veliki potencijal, pa je za seniorsku reprezentaciju debitovala još kao juniorka.

U seniorskom debiju na najvećim takmičenjima, na šampionatu Evrope u Merakeru 2010. postala je šampionka Evrope vazdušnim pištoljem. Isti uspeh ponovila je i na EP u Vierumaekiju 2012, kao i ove godine na Evropskom šampionatu u Vroclavu.

Jedna od najboljih svetskih takmičarki pištoljem u 21. veku. Na Evropskim prvenstvima vazdušnim oružjem održavala je kontinuitet visokih plasmana i godinama dokazivala da pripada elitnom krugu strelaca. Na gotovo svakom šampionatu Starog kontinenta borila se za medalju gađajući vazdušnim pištoljem. Od svog debija u seniorskoj konkurenciji 2010, u jedanaest učešča, čak osam puta plasirala se u finalni deo takmičenja, među osam najboljih. Osvojila je četiri medalje, jer sem sa tri zlata okitila se i jednom bronzom, u Đeru 2018. godine.

Na Olimpijskim igrama učestvovala je dva puta, u Londonu 2012. i Rio de Žaneiru 2016. Pre četiri godine na OI u Riju osvojila je sedmo mesto vazdušnim pištoljem.

U riznici ima i jedno zlato i jedno srebro na turnirima Svetskog kupa.

Ženski tim Srbije vazdušnim pištoljem je poslednjih deset godina, sa Bobanom kao standardnom članicom sastava, nanizao veliki broj medalja. Kao članica ekipe Srbije je pet puta bila šampion Evrope (2010, 2011, 2013,2017, 2020), a 2014. u Granadi se okitila i titulom šampiona sveta. Sem pet zlatnih medalja, Bobana je, kao članica ekipe Srbije, osvojila i po jedno srebro i bronzu na šampionatima Evrope.

U svom poslednjem nastupu za reprezentaciju Srbije, na Evropskom prvenstvu vazdušnim oružjem krajem februara i početkom marta u Vroclavu, najpre je ubedljivo osvojila titulu pojedinačnog šampiona Starog kontinenta. Zatim je dala veliki doprinos u osvajanju ekipne titule našeg nacionalnog tima i sa dva zlata postala jedna od najuspešnijih učesnica takmičenja u Vroclavu.

“Iako je prerano napustila životnu scenu, Bobana Momčilović Veličković je ostavila neizbrisiv trag u istoriji srpskog streljaštva. Mesto i vreme ispraćaja Bobane Momčilović Veličković će biti naknadno saopšteni”, navodi se u saopštenju Streljačkog saveza Srbije.4 KOMENTARA

  1. 🖤🖤🖤🖤🖤 Nemoguce je naci bilo kakve reci za ovakvu strasnu tragediju.
    GRAD Bor se mora odmah bar delimicno oduziti svojoj Bobani velikoj sampionki. Ulica ili sportski objeekat kao i streljacki memorijalni turnir moraju zauvek cuvati ime Bobane Momcilovic -Velickovic ,nase velike srpske i borske sampionke.
    Slava joj i hvala na svemu…i zauvek. 🖤🖤🖤🖤🖤

  2. Predlažem da Sportski centar u Boru dobije ime slavne šampionke koju je Bor imao od svog postanka do danas. Takodje pokrenuti memorijalni turnir u znak sećanja na Bobanu Veličković jednom godišnje kao podsticaj mladima da se bave sportom. Ovo je najmanje što grad Bor može da učini u znak sećanja i zahvalnosti za našu šampionku.

  3. Ovo je velika tragedija za njene najmilije, za prijatelje i sve koji smo je voleli, za streljaštvo kojem se nesebično davala i Srbiju činila ponosnom što je ima, i za sam grad Bor kome je digla rejting da nismo sami rudnik već da posedujemo i druge kvalitete! Obožavala je životinje i njima je nesebično pomagala. Neopisivo mi je žao što je više nemamo, slava ti i hvala na svemu, ostaceš nam zauvek u srcima i lepom sećanju, z😢🖤🌹🐕

  4. Nešto o ginekologu koji je porodio Bobanu, iz ličnog iskustva govorim. Propusti u vođenju trudnoće, mnogo propusta u postporođajnom toku, posledice svega toga još uvek trpim i čekam još jednu operaciju, ovog puta u tercijernoj ustanovi. Da ne pišem detalje, jezivo je zaista. Inače, platili smo da se porođaj ubrza, s obzirom da je na kraju zbog sitnije bebe odugovlačio i čekao da beba kao poraste, a zna se da se ne čeka termin kod rizičnih trudnoća, naročito kod trećerotke. Eto, to je moje lično iskustvo , a znam još par žena koje imaju užasna iskustva, što u trudnoći, što u drugim bolestima.

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime