Informatika od naredne školske godine obavezan predmet za osnovce

Prema najavama Ministarstva prosvete, informatika i računarstvo bi od naredne školske godine od petog do osmog razreda osnovne škole trebalo da bude obavezan predmet, sa ukupnim godišnjim fondom od 30 časova.

skola-kabinet-racunari

Nastava tog predmeta bi bila realizovana kroz takozvani „klizni raspored“, odnosno ravnomerno raspoređene dvočase tokom 15 nastavnih nedelja.

„Zbog uvođenja informatike, svi ostali nastavni predmeti bi u rasporedu časova imali jednu nedelju manje, ali te časove đaci ne bi gubili već bi se realizovali kroz projektnu, tematsku nastavu ili u digitalnom okruženju. Ovo je deo predloga za revidiranje i osavremenjivanje informatičkih sadržaja u osnovnoj školi, koje je pripremila radna grupa Ministarstva prosvete, a o njemu će konačnu reč dati članovi Nacionalnog prosvetnog saveta (NPS) na sednici 7. juna. Predlog Ministarstva juče je prosleđen NPS-u“, izjavila je Snežana Marković, pomoćnica ministra prosvete za srednje obrazovanje, inače koordinatorka radne grupe.

Ona je objasnila da će broj časova novog predmeta, za koji je predloženo da se zove tehničko obrazovanje, ostati isti kao sadašnji TIO, s tim što je predviđena drugačija realizacija nastave.

„U petom i šestom razredu učenici bi, kao i dosad, imali dva časa nedeljno, a u sedmom i osmom po jedan u rasporedu plus 30 časova koji bi se realizovali kroz “klizni” raspored, na isti način kao i informatika. Zbog toga bi školska godina u sedmom i osmom razredu bila produžena za nedelju dana“, dodaje Snežana Marković.

Radna grupa je predložila još nekoliko novina.

(Bor030 / zelenaucionica.com)