Inicijativa da Bor postane grad, a Zlot opština

Lokalne samouprava pokrenula je inicijativu da Bor dobije status grada, a ukoliko to bude usvojeno i jedno od najvećih sela u Srbiji – Zlot, postaće opština, izjavio je danas predsednik Opštine Bor Živorad Petrović.

zivorad-petrovic-2015-1

On je podsetio da je Bor već decenijma unazad centar industrijskog i privrednog razvoja zahvaljujući Rudarsko-topioničarskom basenu.

bor-avio-snimak

S obzirom da gotovo trećina stanovnika živi u okolnim selima, neka od njih dobla bi status opštine, a među njima je i jedno od najvećih i najstarijih sela u Srbiji – Zlot, u kome živi više od 5.000 stanovnika.

„Inicijativa koju smo podneli, da Bor dobije status grada, je u skupštinskoj proceduri i očekujemo pozitivno rešenje, a time bi bila stvorena i mogućnost da selo Zlot dobije status opštine“, rekao je Petrović Tanjugu.

centar-zlota

On je dodao da bi time bili poboljšani i uslovi života, kao i bolje predstavljene turističke atrakcije koje Zlot ima – kanjon Zlotske reke i Lazareva pećinu.

„Time bi ih približili posetiocima, iz opštinskog budžeta smo izdvojili sredstva za sanaciju puta Bor – Zlot, Doma kulture, želimo da osposobimo motel na Zlotskim pećinama, a krajem meseca puštamo u rad vodovod u delu sela koje se zove Manastirište, a koje do sada nije imalo pijaću vodu“, dodao je Petrović.

Prema njegovim režima, lokalna samouprava će u tom selu otvoriti zadrugu koja će objediniti otkup poljopriverednih proizvoda i prodaju materijala zemljoradnicima za sva sela opštine Bor.

(Tanjug)