Inicijativa Pokreta Dveri: Mi ne želimo GMO na našoj teritoriji!

Pokret Dveri Srpske pokrenio je inicijativu za zabranu genetski modifikovane hrane u Boru. Inicijativa je upućena Skupštini opštine Bor i predseniku opštine Nebojši Videnoviću.

dveri-stop-gmo
Saopštenje i tekst inicijative prenosimo u celosti u izvornom obliku:

Pokret Dveri Srpske neumorno nastavlja svoju kampanju za očuvanje prehrambene i zdravstvene bezbednosti države Srbije i svih njenih građana, i odlučno se protivi uvozu i distribuciji GENETSKI MODIFIKOVANIH ORGANIZAMA. Jer, kako kažu to je jedini način da se zaštiti domaća semenska industrija, proizvodnja zdrave hrana, naša poljoprivreda, a u skladu sa tim i celokupan ekosistem i zdravlje svih nas.

Dveri su po čitavoj Srbiji pokrenule kampanju: Za zabranu uvoza i distribucije genetski modifikovanog semena i hrane! I ovom prilikom su se po drugi put obratili građanima Bora sa saopštenjem i lecima na kojima su iznete konkretne činjenice o negativnim uticajima GMO na zdravlje ljudi i životne sredine.

Takođe, članovi uprave povereništva Dveri Srpske u Boru su predali zahtev za DEKLARACIJU O GMO predsedniku opštine Bor, gospodinu Nebojši Videnoviću i predsedniku Skupštine opštine Bor, gospodinu Draganu Žikiću, tražeći da deklaraciju o zabrani genetski modifikovanih organizama stave kao tačku dnevnog reda na sledećoj sednici Skupštine opštine.

Pokret Dveri Srpske traži od svih 35 odbornika da jednoglasno, bez stranačkih prepucavanja, izglasa ovu deklaraciju sa svih šest tačaka, u interesu zdravlja naroda i budućih generacija, i tako se ugledaju na Čačak, Kulu, Sombor, Prijepolje, Vranje i ostale gradove koji su podržali ovu inicijativu Dveri.

U prilogu Vam dajemo tekst deklaracije upućen gospodinu Nebojši Videnoviću, gospodinu Draganu Žikiću i odbornicima SO Bor

DEKLARACIJA: Mi ne želimo GMO na našoj teritoriji!

1. Opština Bor se obavezuje da će dosledno poštovati Zakon o genetičkim modifikovanim organizmima („Službeni glasnik Republike Srbije“, broj 49/2009): u daljem tekstu: Zakon o GMO), zahteva njegovu doslednu primenu na teritoriji Republike Srbije i protivi se njegovoj promeni.

2. Opština Bor u okviru svojih zakonskih i organizacionih mogućnosti u vezi sa korišćenjem ili upravljanjem zemljištem i drugim proizvodnim resursima i organizovanjem poljoprivredne proizvodnje, prerade i prometa poljoprivredno prehrambenih proizvoda neće dozvoliti i dopustiti uzgajanje i širenje GMO na svojoj teritoriji.

3. Opština Bor se obavezuje da će preduzeti sve odgovarajuće mere, kao što su stručna predavanja i drugi programi obrazovanja za poljoprivrednike i druge učesnike u organizovanju proizvodnje, prerade i prometa poljoprivredno-prehrambenih proizvoda kako se ne bi odlučili za nelegalno uzgajanje i promet GMO i proizvoda od GMO.

4. Opština Bor zahteva i očekuje od svih državnih organa i političkih stranaka i pokreta da se zalažu za doslednu primenu Zakona o GMO i odgovarajućih podzakonskih akata i da se onemogući nedozvoljeno gajenje i promet GMO i moguće štetne posledice GMO i proizvoda od GMO na zdravlje stanovništva i zagađivanje prirode u Republici Srbiji.

5. Opština Bor očekuje od RTS kao medijskog javnog servisa građana Srbije i drugih sredstava informisanja da redovno i objektivno informišu javnost o primeni Zakona o GMO i o rezultatima istraživanja u svetu o štetnim posledicama gajenja i upotrebe GMO i proizvoda od GMO.

6. Opština Bor poziva sve gradove i opštine u Republici Srbiji da podrže i usvoje ovu Deklaraciju.

Ostavimo zemlju naših predaka našoj deci bez GMO!

Informativna služba Pokreta Dveri Srpske Bor