Inicijativa učeničkih parlamenata

Sample ImageNeki borani već su počeli da se mire sa činjenicom da naš grad polako propada. Bioskop je često prazan, zatvoreni bazen već treću godinu ne radi, noćnih klubova ima tek za lek, a da ne pričamo o krupnijim problemima, kao što je zagađenost zivotne okoline, koji nam polako, ali sigurno, narušavaju zdravlje.

 
Starije generacije pamte Bor kao lep i nešto čistiji grad, pamte korzo, prikazivanje filmova na otvorenom i sve ono što je svakodnevni život činilo veselijim. Mladi danas nemaju takvu sliku o Boru. Većina bi, da moze, odmah otišla iz njega. Ovo je poražavajuća činjenica, koja nas navodi na rešavanje određenih problema.Organizacija Grupa srednjoškolaca, je uz saradnju i veliku pomoć nevladine organizacije "Zaječarska inicijativa", rešila da preduzme određene korake u poboljšanju kulturnog života u našem gradu.

Tronedeljni seminar omogućio im je da steknu osnovno znanje o civilnom društvu, političkim strankama i planiranju kampanja. Anketa, koju su sproveli u svim srednjim školama, ali i među starijim generacijama, pomogla im je da sagledaju želje i potrebe građana i da ih usklade sa svojim mogućnostima. Uz finansijsku pomoć demokratske komisije Ambasade Sjedinjenih Američkih država iz Beograda uspeli su da naprave plan koji podrazumeva 7 dana promovisanja njihovog projekta. Za to vreme Grupa srednjoškolaca održaće dve konferencije za medije, prikupljati potpise podrške građana, razgovarati sa predstavnicima lokalne samouprave, a sve u cilju poboljšanje saradnje sa centrom za kulturu. Ukoliko vremenski uslovi dozvole, ispred Maxi- ja,svi zainteresovani biće u prilici da svojim potpisom daju svoj pozdrav ovoj ideji.

Dobra komunikacija i tolerancija je u ovoj priči najbitnija. Amatersko pozorište, koncerti i predstave nešto je što će, ako ne zadržati, sigurno učiniti da naš gradu pamtimo u mnogo boljem svetlu. Na kraju, poruka grupe srednjoškolaca nas poziva da se priključimo rešavanju ovog problema kako grad ne bi ostao prazan, jer mladi kreiraju svoju i budućnost svoje okoline.