Intenzivni razgovori sa kineskim investitorima o RTB-u

5
69

Država vodi intenzivne razgovore sa kineskim investitorima o najboljem rešenju za Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor, rekao je Milun Trivunac državni sekretar u Ministarstvu privrede Srbije.

“Nadamo se da ćemo imati dobre vesti o ishodu tih razgovora posle posete predsednika Srbije Tomislava Nikolića Kini”, rekao je Trivunac novinarima.

Očekuje se da se primeni sličan model kao u slučaju smederevske Železare čija je imovina prodata kineskoj firmi “Hestil”.

RTB Bor je sredinom januara ove godine objavio poziv za podnošenje ponuda za konsultanta u postupku privlačenja strateškog partnera.

Strateški partner treba da unapredi poslovanje i dalji razvoj rudarstva i metalurgije u RTB-u realizacijom mera “Unapred pripremljenog plana reorganizacije” (UPPR), zajedničkim ulaganjem kroz javno-privatno partnerstvo, privatizaciju ili osnivanjem jednog ili više preduzeća, kao i dokapitalizacijom.

Ta kompanija je ranije objavila tender za izbor profesionalnog menadžmenta, na koji ponude mogu da se dostave do 28. aprila.

Borski kombinat sprovodi UPPR kojim mu je država otpisala dug od oko milijardu evra. Preostali dug tog preduzeća od 300 miliona evra treba da bude otplaćen u narednih osam godina, posle jedne godine gejs perioda.

(Beta / Bor030)

5 KOMENTARA

 1. Eto.
  Sada bar znamo.
  Moja predvđanja pokazaše se tačnim. Voleli je, ne voleli komunistička Kina upravljaće RTBom na zgražavanje svih antikomunista. Ipak, budite spokojni.
  Oporavak RTBa samo sa njima je moguć.
  Ne ciljaju oni na posustalu ragu pod nazivom RTB, izvinite za reć koja možda i nije adekvatna. Oni bi da ga konsoliduju jer pucaju na nemarljiva bogatstva u okolini. Kina kupuje zlato. To je javna tajna. A da će pregaziti Amerikance i Kanađane (koji sada mašu papirima o blagu pored Aerodroma) kap plitak potok, verujte mi na reč. Oni su gazde obe pomenute anglosaksonske NATO tvorevine. Pa Afrika prebogata sirovinama je njihova. Latinska Amerika isto. Šta je tu jedan RTB i ko se u njemu pa i u Srbiji išta pita. Ne preterujmo.
  Nema nam spasa, propasti nećemo Kako reče Pašić.
  Dakle, proleteri, šta vam je činiti. Najpre dve činjenice o sudbini RTBa
  *Staro rukovodstvo sa verovatnim sitnijim izmenama ostaje na svojim položajima jer se ni krezuboj mački koja lovi miševe ne gleda koje je boje plave ili crvene. Stariji se u toj zemlji poštuju ali i kritički ocenjuju. Na tom je osnovu ona rasla razvijala se i sada je sila broj jedan. Međustranački okršaji neće ih posebno zanimati kada postroje stručnjake za i protiv sadašnjeg direktora. Kinezi u svojoj zemlji imaju čak 7 demokratskih partija. Niste znali, pa raspitajter se. Ipak je jedna na vlasti i sarađuje sa drugima. KP Kine.
  *Mnogo važnije za radnike je pitanje njihovih zastupnika.
  Nema desetak sindikata ! ! !
  Samo jedan i sa njim se razgovara. Ovo nije dosadašnja postmiloševićevska Srbija već kineska uprava gde se krvavo radi.
  Ipak ako radnici nemaju svog sindikalistu koji počinje od izvornih zadataka sindikata a to je odbrana radničkih interesa, proleteri, vas će žuti gazda prezirati i vama brisati prašinu a pisnuti nećete niti pustiti goluba. 8+8+8 za početak to je minimum minimuma. Pa nadalje ako o tome iko ima pojma… Koliko vidijm sav dosadašnji sindikalizam sveo se je na nekoliko buzdovana bez tri čiste. Ljudi nisu imali pojma. Jedan mi je čak i dobar školski drug ali nesposoban.
  Treba vam neko ko poznaje radničku borbu ko nije korumpurani pacov i sluga lažljivih DOSovih političara.
  Na takvog jednog sručiće se sva izrabljivačka sila kapitalističke uprave RTBa iz sdocijalističke Kine pod vođstvom komunista.
  Bez nervoze… Nisu oni svemogući i ja ih dobro poznajem. Proučavao sam njihovu istoriju. Ko je spreman da radi radi i radi imaće platu. Dobru. Ko je navikao da svoga kolegu gnjavi glupostima iii da ga pozdravlja cajperom-srednjim prstom odpozadi uz dosetke umesto radničkog zdravo, taj neka sedi i plače. Uostalom videćete. Jedno je sugurno.
  Plakaćete proleteri za Dragom Čehom, za Šajom, za braćom Milošević i još ponekom lokalnom zverkom bivših vremena kada vam je bilo lakše da pobedite sve tri supersile nego da radnika otpustite s posla…
  Pa i za omraženim Drugom Titom. Kao i njih Kineze nekada i nas čeka dugi i krvavi marš. Do Golgote i natrag. Prelazićemo klance i ponore iskušenja, nesloge, gluposti, sebičluka, ništavila i nesnalaženja pred kapitalističkom upravom Crvenih. Da prelazimo planine i gazimo reke i da ih tučemo njihovim orućjem
  FILOSOFIJOM
  Slogom zapravo. Evo tog oružja
  “kada neprijatelj napreduje, povlačimo se; kada se ulogori, uznemiravamo ga, kada je neprijatelj umoran, napadamo ga, kada neprijatelj beži, gonimo ga…”
  A ako mi bežimo i povlačimo se onda smo ga najdrljali.
  ali nije vreme za Oh, it’s cryin’ time again… Dugog smo mi veka i pripremni za izazove

  “Ako jesu odletjeli ždrali
  ostali su tići ždralovići,
  ranićemo tiće ždraloviće
  naše pleme uginuti neće”

  Ni ta uprava nije do sudnjeg dana Poslovodstvo je samo ISTORIJSKA KATEGORIJA. Rađa se razvija i odlazii. Mi ostajemo i naš bakar i zlato su naši. Hoće li ih ko, plaćaće. Rudnik će napredovati. Nisu kiunezi zveri iz Seula koje ne daju da se ode do toaleta nego se kaki u pelenama. E to u Topionici i jami ne može pa da su žući od borskog žutog zlata. Nerma poklona, ni oni ne poklanjaju nama naše dugove. U borbu za radnička prava! Svi neka ste jedno. I proleteri i uprava i kancelarijski pacovi.
  Videćemo i njima leđa ali od njih ćemo naučiti opet šta je rad. Ona delatnost koja nas je podigla na zadnje noge mnogostruko pomogla razvoj mozga i omogućila da ne budemo životinje već da preobražavamo prirodu svojim potrebama.
  Prilagodimo Kineski RTB svojim potrebama. Mudrosti ima, samo da nismo sebični. Samo da se Srbi slože. U redu, i Vlasi i ostali. Mi smo mi a oni su stranci, ma da ih iskreno volim i cenim jer su nam prijatelji.

  A za bratom Nešom C i njegovom vizojim Bora kao grada, i za njim ćemo možda plakati, ali sad je najpre red da se konsolidujemo i predahnemo. isplačeno se nad cryin’ time again…

  Da nam živi, živi rad, to vam peva vaš Ray Charles zvani Drug Mao.

 2. Kakva neubedljiva gomila gluposti izrecenih na jednu tako vaznu temu…od druga Mao Tse Tunga sindikaliste u pokusaju

 3. Postovani Aleksej….jasno je to sto ste napisali.. Sta reci…Ali molimo Vas da NASEG Mao-a gledate kao umetnika..Jer on to jeste.Nas Mao je nadrealista.Totalno je nebitno sto on sebe smatra eksplicitnim i racionalnim ekonomistom,globalnim analiticarem i egzaktnim istoricarom.Jer o tome sta je nas Mao.. ne odlucuje on..nego njegovo delo..A Maovi literarni radovi su pred svima nama….i on je umetnik nadrealista… Takodje,svima nama je poznato da nadrealisti hodaju po svojim vizijama..a ne po zemlji..Potom Vas molimo da u Vasoj analizi Maovog umetnickog opusa eliminisete taj , istina je,veoma zamarajuci istorijski marksisticko-lenjinisticko-titoisticko-kimilsungovski ideoloski nanos ..koji je ipak,takodje nebitan..Mi Maovi fanovi..sigurni smo da cete TADA procitati Maove emocije…A one su veoma,veoma tople,humane i ciste..I JEDINO BITNE. I zato mi volimo NASEG borskog Mao-a. Zato Vas molimo da budete milosrdni prema nasem umetniku.Jos je nezan,nejak,drhtav..Preplasicete ga i ostacemo bez njega..Jer on je emotivac..on sada negde skriven cita Vase redove…i pati..A Mao iskreno pati…zbog MNOGO STVARI KOJE JE NAPISAO I KOJE SU OGLEDALO NASE PROPASTI I PONIZENJA…A,slozicete se, to mora da se postuje…Uskoro ce Mao i napisati ono sto jos ne sme..jer je proces njegovog umetnickog formiranja jos uvek u toku..Napisace…HOCEMO STATUS GRADA ZA BOR….JER JE BOR JEDINI GRAD U SRBIJI KOJI NEMA TAJ STATUS. I SVI ZNAMO DA JE TA SRAMOTA I PONIZENJE BORANA… DELO TAKODJE NASEG RONALDA BORINJA… KOJII VEC GODINAMA BLOKIRA SVE OPSTINSKE GARNITURE KOJE MENJA I KONTROLISE…A potom ce Mao uci direktno u rsalizam..i hrabro napisati..BLOKIRAJMO BLOKATORA ..i Bor ce postati Grad Bor….Videcete… Uostalom nije Mao jedini u Boru koji NE SME TO DA NAPISE…Srdacno, Klub tramvajskih obozavalaca naseg borskog Mao-a

 4. P.S…a taj istorijski nanos imamo svi mi…i nas Mao,i ja i Vi,i svi u Boru,Srbiji…g.Igor i ostali sa ovog naseg Portala BOR 030…koji je NAJSTARIJI borski prozor u normalnu Evropu i svet…pa ZATO jos uvek cekamo ANALITICKI CLANAK KOJI CE TAKSATIVNO NABROJATI SVE GRADOVE U SRBIJI..pocevsi od najblizeg Zajecara…pa do lepe Loznice ..koja ima 17000 stanvnika…a Bor vise od 35 000…mada ih je svakoga dana sve mamje i manje…

 5. P.P.S.U Srbiji ima 27 GRADOVA.. Loznica,Zajecar,PirotJagodina,Sremska Mitrovvica,Vrsac,Kikinda…itd.. Verujem da ce g.Igor i postovani sa ovog naseg portala u svom analitickom tekstu..kompletirati spisak…A ko ne veruje..ili ne zeli da ceka… pravac..Google/gradovi u Srbiji ..A o preugzimanju RTB…vec sam napisao :1) STA TACNO PRODAJEMO I KOLIKO VREDI TO STO PRODAJEMO ? 2)KOLIKO VREDI RTB 3) KOLIKO VREDE RUDNA LEZISTA 4)KOLIKO PARA DOBIJAMO 5)KOJE SU I KAKVE EKOLOSKE OBAVEZE I GARANCIJE KUPCA ? 6) KOJE SU I KAKVE FINANSIJSKE GARANCIJE KOJE DAJE KUPAC I U KOME ROKU I KAKO KUPAC ISPLACUJE CENU? 7)KOJE OBAVEZE OSTAJU DRZAVI SRBIJI 8)KOJE JOS OBAVEZE,AKO IH IMA ,PREUZIMA DRZAVA SRBIJA? 8)KOJE JOS OBAVEZE,AKO IH IMA,PREUZIMA KUPAC? I to je otprilike sve…….Prosto ko samar…A konkurencija je,sto zna i mali Perica,uvek dobrodosa l…

OSTAVITE KOMENTAR:

Please enter your comment!
Please enter your name here