Intervju – Kristijan Vukmirović: Born to be wild

Autor: Milena Mima Ilić: „TMM Magazin“

Najbolji borski sastav, čije svirke nisu kratkog dometa i sa čije izvedbe verni rokeri izlaze umorni , zadovoljni i uvek se ponovo vrate, svira  širom zemlje Srbije. Kristijan, frontmen pomenutog,  smatra da je „dobro ime“ preduslov za dobar bend, a naziv New Deal , ako pomenemo i istorijsku konotaciju, sam po sebi predstavlja nešto novo –  jednostavno potpisano uspehom.

kristijan vukmirovic new deal

Kristijan Vukmirović (vokal), Slobodan Radojković (gitara), Goran Nikolić (gitara), Duško Spasojević (bass), Darko Urošević (bubanj), jednom rečju – NEW DEAL

Priča (NEW DEAL) je počela: Kome ćemo, ako nećemo Easy Ridersim-a

Posle ovih i onih grupa, a prvenstveno „Lizarda“, koji ćemo još spomenuti, NEW DEAL kreće sa radom.

Dogovorili smo se, ‘ajde da pravimo bend. Sloba je rekao ’ajde da se zovemo New Deal. Ta priča počinje  negde 2000.  godine. Skupili smo se, vežbali ko manijaci i naravno gde ćemo prvo da sviramo, svirali bajkerima, i kome ćemo, ako nećemo Easy Ridersima. To je zazvučalo na prvu loptu kako treba i klupko je počelo da se odmotava. Ja se iskreno nadam da ćemo nastaviti sa radom, i od septembra tekuće godine još bolje, nego do sad – rekao nam je Kris

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=8x4zXve3c4g[/youtube]

Preteča pomenutog sastava je „Lizard“ (http://www.myspace.com/newdealbor ), bend koji je radio još 1994. godine, učestvovao na više Zaječarskih Gitarijada, i prema nekim kritikama nosio etiketu „muzičara van svog vremena. Stvari „guštera“, poput pesme „Zeleno, su bile svojevrsna avantura za to vreme i ovaj kraj.

„Hvala Bogu imali smo Gitarijadu. Zaječar mi je u to vreme dosta dobro funkcionisao za razliku od drugih gradova. To što mi nismo snimili nešto, možda smo pravi krivci, mi sami. Verovatno u to vreme nije imao ko ni da nas sponzoriše, niti smo mi imali dovoljno novca. Imali smo zaista dovoljno entutuzijazma, ali smo živeli u toj sredini gde i dan danas jesmo. Ako kažeš da smo svirali „van vremena“, to je zato što nismo potpadali pod uticaje, koji su tada vladali. Bilo je teško  snimiti bilo šta u to vreme. Gitarijada, kakva god da bude, sa svojim usponima i padovima je dobra stvar, okupi bendove sa svih strana. Pitanje pobednika je poslednja stvar o kojoj bi muzičari, bar ovi mlađi naraštaji trebali da razmišljaju. Zaječarska Gitarijada treba da traje kakva god bila, a biće dobra u svakom slučaju “ – kaže Kristijan

New Deal je takođe  imao svoje uspone i padove. Elem, imati bend i stvoriti ime je privilegija, i to trebaš da ceniš. Zašto odustajati?! Jesu tu naše godine, koje niko ne potencira, mi se  zezamo ko je ovde  mator (smeh…).  Ali godišnje padne oko 60 svirki, što je dobar kapacitet za jedan cover bend. Svaka muzika ima svoju publiku, ne treba od toga praviti tabore, kao što to neki vole da rade – da li je to ljigavo, Mainstream, popularno ili nije, ja nemam te predasude”

Nekada davno, Vukmirović je naglasio da je izlazak na binu jednak orgazmu, a mišljenje se ni danas nije promenilo. Šta posle, kad nastupi prestanu?

“Strašno! Plašim se o tome da razmišljam. Rock n* Roll je nešto što ti  pomaže da te vetrove sierra madre , koji te šibaju tokom života bolje podneseš. Svi cover bendovi , gde god da odeš imaju , gore / dole jednu pesmu,  isti repertoar, , mi ličimo na taj bend koji oponašamo, čije pesme izvodimo, ali je opet na kraju to New Deal  pesma” 

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=QiOXhXvs7j8[/youtube]

Energija kojom ovi ljudi zrače, što publika oseća, ih je učinila nesvakidašnjim. Ma koliko puta posetili  nastup, svirka uvek ima drugačiji kraj. Paket koji ovi vrsni muzičari nude, a za koje nikada neće reći “žrtva prolaznosti” je  isti, ali unutar paketa  je uvek nešto novo, samo napred.

Rock on!