Inženjeri iz Amerike zadovoljni onim što su videli u Boru

3
53

Inženjeri Erik Partelpog i Timoti Oliver iz Amerike koji su zaduženi da ispitaju opravdanost ulaganja u nova pirometalurška postojenja u Boru veoma su zadovoljni onim što su videli “na terenu”.

Foto: Kolektiv
Foto: Kolektiv

Američki eksperti proveravaju opravdanost sa više aspekata – tehničko-tehnološkog, ekološkog i ekonomskog. Svoje impresije zatečenim stanjem su podelili u razgovoru sa menadžmentom Rudarsko-topioničarskog basena Bor.

Posebno su naglasili da im je prvi utisak o radu nove topionice i fabrike sumporne kiseline veoma pozitivan.

Erik Partelpog je već boravio u Boru 2006. godine kao sa delegacijom Svetske banke.

“Poslednji put sam, sa predstavnicima Svetske banke, u Boru bio 2006. godine. Ovo što danas vidim, u odnosu na ono od pre deset godina može da se opiše u jednoj rečenici: „Možete da budete ponosni na ono što imate!” – rekao je Partelpog.

Dodao je i da je sa kolegom posetio novu fabriku sumporne kiseline i video na licu mesta put kojim gasovi ulaze u fabriku, ali ne izlaze iz nje kao ranije.

“Nema dima! Tražili smo od kolega iz Bora da nas odvedu na neki vidikovac, da odnekud, gde je pregled grada dobar, proverimo ima li dima. Oduševljen sam jer smo i odatle videli da sve besprekorno funkcioniše. Čuo sam i da se desio požar u fabrici sumporne kiseline, sve nam je poznato, ali mogu da kažem da nova fabrika danas veoma dobro radi. Imam veoma pozitivan utisak.”, dodao je Partelpog.

Ovom prilikom obavešten je i da je u fabrici sumporne kiseline izbio požar, međutim prema onome što je video ističe da fabrika sada veoma dobro radi.

(Tanjug / Kolektiv / Bor030)3 KOMENTARA

  1. 1.CENA -Da li je to trebalo da kosta 250 miliona eura? 2.ROK- Da li je trebalo utrositi toliko godina za izgradnju i koliko kosta kasnjenje? 3.HAVARIJE-Da li su morale da se dese ,ko je odgovoran za njih i koliko kostaju? 4.CELKUPNO OSTALO FINANSIJSKO POSLOVANJE RTB U PROTEKLIM GODINAMA VLADAVINE OVOG MENAZMENTA RTB-Da li je ono bilo profesionalno ,ekonomski principijelno i odgovorno ,bez zloupotreba,korupcije ? Dakle POJEDINACNE I ZBIRAN ODGOVOR NA OVA CETIRI (4) PITANJA CEKAJU Gradjani Srbije ,a narocito Borani.Oni ocekuju PRECIZNE,DOKUMENTOVANE I ARGUMENTOVANE ODOVORE NA PAPIRIMA NAPISANE I POTPISANE odgovor na OVA PITANJA.Sve ostalo, a narocito,,estetske ocene,, i ,,pogledi sa vidikovca,, su tragokomicne.Sve sto je novo lepo izgleda pa i fabrike…Nisu Bor i Srbija da bezimena duboka Afrika u 18.veku sa golisavim starosedeocima bez tehnolosko-finansijskog znanja i istorije …Ta prica mogla da prodje tada i tamo.Nalazimo se u21.veku u Evropi.

  2. PAPIR TRPI SVE PA DA I NJIME OBRISETE JUZNI DEO LEDJA U NEDOSTATKU ODGOVARAJUCEG. 250 milionaeura je ogromna suma za ono sto je RTB Bor dobio kao GIGANT, ranije 5. u svetu po proizvodnji i cistoci bakra a danas predmet natezanja jeste ili nije adekvatan za rad FLES postupka, niskog koncenmtrata bakra, cak supersiromasnog na bakar, ekoloski i ekonomski jadno izlaganje amerikanaca koje je pribavio Blagoje da bi dokazao laz u koju je poceo i sam da veruje. Kada nema rezultata onda je i jalovo ekonomsko ulaganje i investicionalna cinjenioca bacenih para u vetar. U vreme 21. veka kada je nauka uznapredovala i mocno mase novinama ovo ne moze da prodje ama bas nikako. LAZE PACOV BLAGOJE, VADI I VUCICA UPUCENOG U SVE OVO PA SE I PARLAMENTARNI IZBORI NE ODRZAVAJU U BORU. STA GOSPODA PRICA? KO ZNA SEM METUZALEMA KOJI SE BOLESNO SMEJE I IZAZOVNO MANIPULISE RADNIM OSOBLJEM I BOROM I OKOLINOM.

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime