Inženjeri iz Amerike zadovoljni onim što su videli u Boru

Inženjeri Erik Partelpog i Timoti Oliver iz Amerike koji su zaduženi da ispitaju opravdanost ulaganja u nova pirometalurška postojenja u Boru veoma su zadovoljni onim što su videli „na terenu“.

Foto: Kolektiv
Foto: Kolektiv

Američki eksperti proveravaju opravdanost sa više aspekata – tehničko-tehnološkog, ekološkog i ekonomskog. Svoje impresije zatečenim stanjem su podelili u razgovoru sa menadžmentom Rudarsko-topioničarskog basena Bor.

Posebno su naglasili da im je prvi utisak o radu nove topionice i fabrike sumporne kiseline veoma pozitivan.

Erik Partelpog je već boravio u Boru 2006. godine kao sa delegacijom Svetske banke.

„Poslednji put sam, sa predstavnicima Svetske banke, u Boru bio 2006. godine. Ovo što danas vidim, u odnosu na ono od pre deset godina može da se opiše u jednoj rečenici: „Možete da budete ponosni na ono što imate!“ – rekao je Partelpog.

Dodao je i da je sa kolegom posetio novu fabriku sumporne kiseline i video na licu mesta put kojim gasovi ulaze u fabriku, ali ne izlaze iz nje kao ranije.

„Nema dima! Tražili smo od kolega iz Bora da nas odvedu na neki vidikovac, da odnekud, gde je pregled grada dobar, proverimo ima li dima. Oduševljen sam jer smo i odatle videli da sve besprekorno funkcioniše. Čuo sam i da se desio požar u fabrici sumporne kiseline, sve nam je poznato, ali mogu da kažem da nova fabrika danas veoma dobro radi. Imam veoma pozitivan utisak.“, dodao je Partelpog.

Ovom prilikom obavešten je i da je u fabrici sumporne kiseline izbio požar, međutim prema onome što je video ističe da fabrika sada veoma dobro radi.

(Tanjug / Kolektiv / Bor030)